Započinje VukovarART festival, Vukovar dobiva još 10 slika na otvorenome

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti neka od najvećih imena svjetske street art scene. Prema najavama organizatora ovogodišnje izdanje street art festivala VukovART u Vukovar će donijeti 5 novih umjetničkih djela koja će krasiti vukovarske ulice.

VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara te grad promovira kao „Luku umjetnosti“. U isto vrijeme mijenja se i vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život tako da Vukovar postaje „galerija na otvorenom“ u kojoj, uz lokalnu zajednicu, uživaju i turisti.

Ovogodišnji VukovART održava se pod sloganom „Uplovi u luku umjetnosti“ na konferenciji za novinare predstavili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj i voditelj programa festivala Krešimir Herceg.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je prva anamorfna slika napravljena na mostu preko Vuke 2016. godine te je izazvala brojne pozitivne reakcije, a nakon nje je VukovART svake godine sve više rastao.

„U ovom trenutku imamo 23 street art djela u Vukovaru, a putem ovogodišnjeg VukovART-a imat ćemo novih 5 slika koje će na pročeljima oslikati street art umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke i Rusije. Putem Luke umjetnosti smo Vukovar predstavili u skroz drugačijem, urbanom svjetlu, što nas je na polju street art umjetnosti svrstalo uz bok mnogih većih i jačih svjetskih gradova“, rekao je Penava.

Dodao je i kako je zahvaljujući Razvojnoj agenciji Vukovar – VURA za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za 2 godine osigurano financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu i to u vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna. Kroz Panona net projekt osigurano je dodatnih 5 murala koji će se ove godine u gradu oslikati te će po završetku festivala Vukovar krasiti 33 umjetnička djela.

Suorganizator VukovART-a Filip Mrvelj istaknuo je kako je street art scena u posljednjih godinu dana stala zbog pandemije koronavirusa te mnogi umjetnici koji ove godine dolaze u Vukovar cijelo to vrijeme ni nisu slikali te Vukovar svojim festivalom probija led. Mrvelj je dodao kako se ove godine osim murala na pročeljima, vrača i slikama na tlu.

Prema riječima Krešimira Hercega ovogodišnji popratni sadržaji VukovarART festivala s umjetničke strane nikad nije bio bogatiji ali su isti zbog epidemioloških situacija su pomjereni na lipanj. Tako će tijekom mjeseca svibnja biti održane brojne panel diskusije i 3 putopisna predavanja koje će održati Ribafish, Robert Knjaz i Dušan Bućan, a 29. svibnja najavljeno je održavanje 3. Vukovar Halfmarathona.