Europska komisija proglasila Babinu Gredu selom mjeseca

BABINA GREDA, Europska komisija proglasila je Babinu Gredu selom mjeseca, odnosno zajednice koja njeguje koncept pametnoga sela u kojemu se pokreću lokalne inicijative, koriste vlastiti resursi i obnovljivi izvori energije. Ovo laskavo priznanje uslijedilo je nakon što je Babina Greda odabrana između 734 kandidata iz 25 država članica Europske unije na natječaju u projektu Pametne ruralne zajednice – Smart rural 21.

Govoreći o ovome priznanja načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić kazao je kako očekuje i završni odabir. Prema njegovim riječima Babina Greda će, ukoliko uđe u dvije do tri najpametnije strategije, imati dostupnost izravnog financiranja općinski projekata putem Europske komisije.

„Sve su naše aktivnosti usmjerene ka konceptu pametnoga sela od poljoprivrede preko školstva gdje opremamo školske kabinete za zanimanja budućnosti, pametne brige o ljudima treće životne dobi, održivom razvoju i primjeni novih tehnologija u selu, preko otvaranja radnih mjesta kroz tvornicu autodijelova i tvornicu keksa, a ono što nas još čeka je eksploatacija mineralnih sirovina, konkretno geotermalne vode. Taj će projekt akumulirati brojna radna mjesta, a uvršten je u 10 strateških projekata Slavonije i Baranje“, rekao je Krnić.