Vukovar: Obilježena 25. obljetnica pogibije Blage Zadre

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR,  Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre, misom zadušnicom te komemorativnim skupom, u Vukovaru je u nedjelju obilježena 25. obljetnica pogibije ratnog zapovjednika obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje Blage Zadre.

Brojni govornici prisjetili su se lika i djela Blage Zadre koji je poginuo na današnji dan 1991. godine u Kupskoj ulici u Vukovaru, a čijom pogibijom je, kako je u govoru ustvrdio predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić, počeo i kraj obrane Vukovara, a koji je i uslijedio mjesec dana kasnije.

Po riječima Izaslanika predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Ante Deura Blago Zadro, osim što je bio veliki domoljub, bio i veliki čovjek koji  je na ponos svojoj obitelji, prijateljima i suborcima.

“Zatomimo sve podjele u našem društvu na tragu tih ideala”, poručio je ministar branitelja u tehničkoj Vladi Tomo Medved.

Izaslanik mandatara Vlade Andreja Plenkovića, Zvonko Milas ustvrdio je kako je cijeli život Blage Zadre obilježila borba koju je poticala ljubav prema rodnom zavičaju, Vukovaru, obitelji, prijateljima i slobodnoj Hrvatskoj.

“Blago Zadro i ostali vukovarski velikani velika su utjeha svima nama jer ovakvi divovi poput Blage Zadre naprosto vam ne daju odstupiti i predati se pred bilo kojim problemom na koji naiđete. I to je najveća ostavština Blage Zadre i ostalih vukovarskih heroja”, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Nakon govora i prigodnog programa održanog kod spomen doma na Trpinjskoj cesti u kojem su sudjelovali i učenici vukovarske Osnovne škole Blage Zadre, načelnik hercegovačke općine Grude Ljubo Grizelj predao je priznanje Počasni građanin općine Grude Katici Zadro, supruzi Blage Zadro i Robertu Zadri, posthumno – sinu Katice i Blage Zadro.

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i na grobovima Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo na današnji dan 1991. braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište i Zvonka Mlinarića koji je poginuo također na današnji dan u Kupskoj ulici u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić