Obilježena obljetnica smrti Blage Zadre i Alfeda Hilla

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je obilježena obljetnica smrti generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla. Zadro je bio zapovjednik obrane Borova naselja i jedna od legendi obrane Vukovara koji je posthumno odlikovan činom generala. Alfred Hill je bio zapovjednik Vojne policije u Vukovaru. Obojice su se danas prisjetili njihovi suborci prisjećajući se kolika je i kakva bila njihova uloga u obrani Vukovara.

„Ovaj dan ne pamtim po dobrome. Blago je poginuo u Kupskoj ulici nakon što je neprijatelj probio liniju na tome dijelu. Hill je poginuo na Sajmištu. Nakon što je Blago poginuo svima nam je bilo jasno kako sve to neće završiti onako kako smo mislili da hoće“, rekao je Zadrin suborac Tomislav koji je danas predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara.

Istakao je kako je Zadro od običnog vojnika došao do čina generala kao i da je po mnogo čega bio drugačiji. Prema njegovim riječima on je braniteljima bio ne samo zapovjednik nego i otac i majka koji je svakodnevno brinuo o njima. Prisjetio se i kako on nikada nije slao vojnike nego je uvijek išao prvi s njima kao i da nije htio nositi pancir jer ga nisu nosili niti njegovi vojnici.

O svome ocu govorio je i njegov sin Tomislav Zadro rekavši kako mu on toga dana nije dozvolio da ide u dio grada gdje je probijena obrana nego je tamo krenuo sam s još pet pripadnika Turbo voda. Nije htio uzeti niti pancir od njega jer ga nisu imali drugi vojnici. Podsjetio je i kako se smrt Blage Zadre tajila kako ne bi došlo do pada morala ostalih branitelja ali i da je svima sve bilo jasno kada ga dva dana nisu vidjeli u obilasku punktova što je redovito radio.

I neprijatelji su ga tražili preko motorole koja je bila kod mene. Nisam mogao reći da je poginuo pa sam govorio da spava, da nije tu i slično. Blago je pokopan na Starom katoličkom groblju u Vukovaru. Pokopan je tijekom noći, a na pokopu je bilo samo pet ljudi. Ni ja nisam znao gdje mu je otac pokopan. Znao sam samo šifru 225. Tijelo Blage Zadre ekshumirano je u masovnoj grobnici po završetku rata“, rekao je Tomislav Zadro.

Staša Hill Mađarević, kćerka bojnika Alfreda Hilla, kazala je kako je iznimno ponosna na činjenicu što njezin otac nije zaboravljen te što iz godine u godinu mu dolaze odati počast novi mladi ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

„Imala sam svega pet godina kada mi je poginuo otac i od njega su mi ostala samo sjećanja i fotografije. Bila sam dijete i malo se toga sjećam. Većinom su to usađena sjećanja što mi je majka pričala. Tate se sjećam kao krupnog i snažnog čovjeka koji se ničega nije bojao. Sjećam se i kako me je nosio na ramenima“, rekla je Hill Mađarević.