Premijera filma “Istražitelj” koji govori o haškom istražitelju Vladimiru Dzuri koji se poslije 30 godina vraća na poprište zločina

Foto: Istražitelj

VUKOVAR, Prema najavama u utorak, 17. listopada, s početkom u 18 sati biti će premijerno prikazan film “Istražitelj”, redatelja Viktora Portela, koji govori o haaškom istražitelju masakra na Ovčari koji se nakon 30 godina vraća na poprište zločina.   Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja. Njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini za koje se odgovornim smatra Željko Ražnatović Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području. 

Film je temeljen na njegovoj knjizi “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska Pravda”. Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru i Sanskom Mostu i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U filmu se između ostalih pojavljuju i dr. Vesna Bosanac čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer, supruga Slavka Dokmanovića, Danilka, te drugi povezani s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BiH. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata „haška pravda“ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina. 

Projekcija u Vukovaru je besplatna.

Nakon vukovarske kinopremijere ISTRAŽITELJ će se prikazivati u kinima diljem Hrvatske u distribuciji RestartLabela, dok će zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada, biti popraćena online gostovanjem redatelja i razgovorom nakon filma.