Županjsko Šokačo sijelo najavilo više od 120 konjanika

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Više od 120 konjanika, pristiglih iz mnogobrojnih slavonskih, srijemskih i baranjskih konjogojskih udruga, najavilo je u nedjelju pokladnih jahanjem ulicama Županje, 51. Šokačko sijelo koje je u subotu započelo u tome gradu i trajat će sve do 13. veljače.

U središtu grada konjanike su dočekali mnogobrojni Županjci predvođeni gradonačelnikom Davorom Miličevićem koji im je zaželio dobrodošlicu, a građane pozvao da u što većem broju nazoče priredbama ovogodišnjeg Šokačkog sijela koje se održava pod geslom “Lipo ti se Šokica opravlja”. I zaplesalo se slavonsko i šokačko kolo predvođeno članovima i članicama gradskih županjskih KUD-ova, a posebice je zanimljivo bilo uprizorenje pokušaja otmice mlade djevojke od strane Turaka koju naposlijetku spašavaju graničari i dovode nazad njezinoj obitelji.

A kakvo bi to pokladno jahanje bilo bez korfni, lepinjica i fino narezane kobasice i slanine koje su ponuđene konjanicima ali i građanima na kušanje i okrijepu. Prije nego su se oprostili do domaćina, gradonačelnika Davora Miličevića i krenuli put drugih postaja koje im za dana valja još obići, sudionici pokladnog jahanja zapjevali su tradicionalnu “Domaćine, tebi velika hvala, što nam tvoja desna ruka dala.”