Vjernici islamske vjeroispovjesti slave Ramazanski bajram

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vjernici islamske vjeroispovijesti u nedjelju, 25. lipnja slave Ramazanski bajram koji se obilježava nakon ramazana. Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu.

Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njime se obilježava kraj posta.

Obilježavanje ovoga, za vjernike islamske vjeroispovjesti velikoga blagdana, započinje u ranim jutarnjim satima u džamijama gdje se klanja bajram namaz koji klanjaju samo muškarci i tada imam održava prigodnu propovijed. Nakon bajram namaza, tradicionalno se obilaze groblja, gdje se moli za oprost pokojnicima. Dok je bajramski namaz i obilazak umrlih rezerviran za muškarce, žene kod kuće pripremaju obilne objede, gozbe za obitelj. Roditelji tih dana daruju svoju djecu, obilaze se i daruju i susjedi i rodbina.

Čestitku u povodu Ramazanskog bajrama, vjernicima islamske vjeroispovjesti u Vukovarsko-srijemskoj županiji uputio je župan Božo Galić.