Vinkovčanin Zlatko Burić okušao se u sadnji batata i tvrdi, nije pogriješio

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovčanin Zlatko Burić u životu se oprobao u mnogim poslovima, a od proljetos i u poljoprivredi u koju je zagazio kroz uzgoj batata na omanjoj parceli, tek nešto većoj od jutra, nedaleko južne vinkovačke obilaznice.

“Već dugo imam ovaj neveliki komad zemlje i sve ove godine pitao sam se što bih mogao s njime i ove sam odlučio zasaditi batate i nisam se pokajao”, priča dodajući kako je proljetos zasadio oko 15.000 sadnica batata.

Po njegovim riječima, svaka sadnica otprilike nosi oko kilogram roda.

“Za sada sam zadovoljan onime što sam izvadio. Tri dana smo vadili batate iz zemlje i urod je zadovoljavajući. Dok ga razvrstamo vidjet ćemo koliko će ga biti”, navodi dodajući kako tržište ima osigurano što je veliki plus u cijeloj priči.

Kaže kako očekuje urod od desetak tona batata čijom prodajom bi mogao ostvariti posve pristojnu zaradu.

“Otkupna cijena je 4 kune po kilogramu, a troškovi su bili oko 20.000 kuna”, kaže taj početnik u uzgoju batata koji se dobro snašao u proizvodnji koja i nije bila laka s obzirom na sušu i velike vrućine koje su bile ljetos. U prevladavanju poteškoća s sušom, pomogao mu je bunar koji je sam iskopao nasred njive kako bi uz pomoć sustava kap na kap osigurao mladim biljkama batata potrebnu vlagu.

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja gomoljasta biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike. Danas se masovno konzumira u Americi, Aziji i Africi, a najviše proizvodi u Kini, Indoneziji i Ugandi. U Europi je batat nešto manje zastupljen, ali posljednjih desetak godina postaje sve popularniji.

Uzgaja se i u našim krajevima, gdje je poznat pod nazivom „slatki krumpir“.