VINKOVCI, Međunarodno violinističko natjecanje za mlade violiniste Franjo Krežma održat će se od 20. do 24. svibnja 2019. godine u prostorima Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima u organizaciji glazbene škole i Grada Vinkovaca.

Natjecanje će se održati u 8 kategorija i predkategoriji, a ukupno je prijavljeno 65 natjecatelja iz 30 škola.

Ocjenjivački sud čine profesori: Lidija Bobić (Hrvatska), Brian Finlayson (Australija), Victor Abramian (Rusija), Milan Čizmić (Srbija) i Goran Končar (Hrvatska).

Franjo Krežma je jedinstvena pojava u povijesti hrvatske glazbe uopće, te se svojim raskošnim talentom i genijalnošću dostojno uklapa u hrvatsku violinističku tradiciju koja počinje u XVIII. stoljeću, kada violina postaje jedno od najznačajnijih solističkih glazbala. Godine 1875. u dobi od svega trinaest godina, Franjo Krežma završava studij na bečkome Konzervatoriju stekavši diplomu „Potpune umjetničke zrelosti“, te sa sestrom Ankom, koja također završava studij, nastavlja započetu koncertantnu karijeru. U razdoblju do 1879. godine, nastaju brojne skladbe za violinu, ali i orkestralna djela, a s nepunih sedamnaest godina, na temelju svoje koncertantne karijere, Krežma postaje koncertmajstorom Bilseovog orkestra (koji će se razviti u Berlinsku filharmoniju).