Dodjelom nagrada i priznanja završio 26. festival glumca, nagrada za najbolju mladu glumicu Matei Marušić

Foto: HDDU

OTOK, Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Otoku je u nedjelju završio 26. festival glumca koji je u proteklih devet dana ugostio 17 predstava iz natjecateljskoga te jednu predstavu iz popratnoga programa, a najboljom je proglašena predstava „Konstalacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018., kojoj je pripala Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

NAGRADE 26. FESTIVALA GLUMCA

Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dodjeljena je Matei Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“ Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci .

Nagradu Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio jeDominik Karakašić za ulogu sina u predstavi „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Nagrada za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović dodjeljena je ansamblu predstave „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Ansambl predstave čine: Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta.

Nagradu Fabijan Šovagović dobila je Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreba, Filip Križan za ulogu sina u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba i Siniša Popović za ulogu oca u u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud u kojem su se nalazili Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić i Branimir Vidić -Flika.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelio je i dvije nove nagrade.
 
Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Festivalsko vijeće dodijelilo je predsjednici Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perici Martinović, a Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti bivšoj vukovarskoj gradonačelnici i pročelnici županijskog ureda za kulturu Zdenki Buljan. 

Nagradu za najbolji kazališni plakat stručni ocjenjivački sud u sastavu Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Matakovićdodijelio je dizajneru Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je autoru Vladimiru Andriću za plakat predstave „Pepeljuga“ Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.