HNS: Osigurana su sredstva za obnovu OŠ Nikole Andrića, radovi započinju iduće godine

Foto: HNS

VINKOVCI, Desetljetnim prijeporima oko obnove devastirane i derutne osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, u kojoj je ozbiljno ugrožena sigurnost učenika i djelatnika, stala je na kraj ministrica znanosti, obrazovanja i sporta iz kvote HNS-a dr.sc. Blaženka Divjak. U samo pet mjeseci koliko je na čelu resornog ministarstva odmah je prepoznala problem na terenu te svojim dolaskom u Vukovar 18. studenog definitivno potvrdila da je u proračunu njenog ministarstva za 2018. godinu osigurala potrebnih 15 milijuna kuna za obnovu škole, potvrdio je predsjednik županijskog HNS-a Nenad Bučko koji se u društvu predsjednika vukovarskog HNS-a Igora Tota toga dana susreo s ministricom Divjak.

„Ne želeći koristiti Dane sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. za političku samopromociju, potvrđujem da smo u proteklom vremenu bili u stalnom kontaktu s ministricom Blaženkom Divjak te u tišini dogovarali rješavanje ovog problema. Ministrica je 18. studenog s predstavnicima Vlade RH sudjelovala u vukovarskoj Koloni sjećanja. Jako dobro je upoznata sa situacijom na terenu i činjenicom da je u osnovnoj školi Nikole Andrića ozbiljno ugrožena sigurnost učenika i djelatnika škole. Potvrdilanam je da su osigurana potrebna sredstva za obnovu kako se više nikada ne bi dovodila u pitanje sigurnost djece. Uvjereni smo da obnova kreće iduće godine, čim za to budu ostvarene zakonske pretpostavke“, najavio je predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko.

Naglasio je kako ovakav potez do sada nije učinio ni jedan ministar od vremena mirne reintegracije i povratka u Vukovar, a ministrica Divjak je uspjela u svega pet mjeseci koliko je na čelu ministarstva, što bi značilo gdje ima volje, ima i načina. Dodao je kako je to još jedna potvrda ozbiljnog rada ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sustava te još važnijeministricine stalne komunikacije s terenom.

„Zadovoljstvo županijskog i vukovarskog HNS-a ovim je povodom nemjerljivo s obzirom na stalno zagovaranje konkretnog rješenja ovog problema, a kojeg smo pronašli u nevjerovatnoj želji i volji kompetentne i prave sugovornice, ministrice iz HNS-ove kvote koja razumije i rješava problem. Javnost je ovih dana u godini posebno senzibilizirana za grad Vukovar čija je žrtva utkana u temelje samostalnosti Republike Hrvatske. Stoga, te dane nismo htjeli koristiti za politički populizam. Ovim potvrđujemo ozbiljan pristup radu i rješavanje gorućeg problema sigurnosti učenika kao i brige za prostor i ljude s kojima dijelimo svakodnevicu. Najavljujem i daljnje korake u interesu grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije jer je to smisao bavljenja politikom“, navodi se u priopćenu HNS-a.