Otvorila vrata vinkovačka Booksica, prvi antikvarijat u VSŽ

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ljubav prema knjigama, koja u slučaju mlade Vinkovčanke Rebeke Slaviček, korjene vuče iz obiteljskog naslijeđa, urodila je ostvaranjem zanimljivog projekta, otvorenjem prvog antikvarijata u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pod nazivom “Booksica”, ova mala, ali zanimljiva radnja, smjestila se u središtu Vinkovaca nedaleko stare Name i na svojim policama ponudila više od 1500 knjižnih naslova.

“S obzirom da sam imala vlastiti fond od 10.000 knjiga, dugo sam razmišljala što učiniti s njima i došla sam na ideju da otvorim antikvarijat za što sam uspjela povući i sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, priča Rebeka Slaviček dok pokazuje po policama na kojima se nalaze primjerci suvremene domaće i strane književnosti, beletristike, enciklopedija, političke i opće povjesti, stručnih knjiga iz umjetnosti, medicine, prava, kuharica, pa i stripova.

Po njezinim riječima, na jesen će se na policama Booksice naći i školski udžbenici za školarce koji su do sada, ukoliko su htjeli koristiti rabljene udžbenike, morali do Osijeka.

“Imamo i zavičaju zbirku s domaćim autorima”, napominje dodajući kako joj se knjigama bave i otac i majka, a  i baka koja je radila u knjižnici.

Želja joj je, kaže, u Vinkovcima osnovati i udrugu ili klub poput zagrebačke Bookse u kojem bi se okupljali ljubitelji pisane riječi, družili se i razgovarali o knjigama i književnosti.