Poslije pet godina Svečana promocija polaznika vojnih škola ponovno u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman i Grada Vukovara u subotu se u vukovarskoj vojarni ponovno održava Svečana promocija polaznika vojnih škola. Najavljeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su o programu promocije govorili zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general pukovnik Slavko Barić. Na promociji će biti promovirano ukupno 167 polaznika Hrvatskog vojnog učilišta. Među njima je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole. U toj brojci je i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Slovenija). Penava je podsjetio kako se promocija u Vukovaru održavala od 2004. do 2012. godine kada je prebačena u Zagreb odlukom tadašnjeg vrha vlasti.

„Sve ove godine to nas je boljelo i smetalo te smo smatrali da se radi o sramotnoj odluci. Na radost Vukovaraca Svečana promocija se od ove godine ponovno vraća u Vukovar“, rekao je Penava najavljujući kako će ove godine po prvi put polaznik Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro s najvišim ocjenama dobiti posebno priznanje Grada Vukovara. Priznanje se dodjeljuje u spomen na generala Blagu Zadru.

Svečana promocija biti će održana u subotu 24. lipnja i na nju se očekuje dolazak i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović kao i drugih visokih uzvanika. Program svečane promocije započinje u petak kada će biti položeni vijenci na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i kod spomen obilježja na Ovčari. Biti će održana izložba opreme i naoružanja, sveta misa kao i svečani mimohod kroz Grad Vukovar. Za poslijepodnevne sate najavljen je i nastup Krila oluje kao i koncert Simfonijskog orkestra OSRH.