Predstavljene aktivnosti PZ Slavonski svinjogojac

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sa suradnicima razgovarao je s predstavnikom Proizvođačke organizacije PZ slavonski svinjogojac Dobromirom Čovićem. Rečeno je tijekom sastanka kako će PZ tijekom pet godina godišnje primati po 100 tisuća eura za planirane aktivnosti.

„Odobrena su nam značajna sredstva uz pomoć kojih ćemo pokušati stvoriti brand kako bi se znalo da se radi o hrvatskom mesu sa hrvatskih farmi. U pogledu kvalitete i količine planiramo osigurati planiranu proizvodnju prilagođenu potražnji, optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja te stabilizirati proizvođačke cijene“, rekao je Čović.

U izjavi nakon održanoga sastanka pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić rekao je kako je pozitivno što smo uspjeli privoljeti značajan broj OPG-ova da se udruže.

„Tako smo ostvarili tri jako važne stvari. Sad oni imaju značajnu pregovaračku poziciju prema dobavljačima, kupcima i tržištu. Isto tako imaju i snažniju pregovaračku poziciju prema izvorima financiranja što je presudno za opstanak, a s druge strane dostojan su partner hrvatskoj Vladi za razgovor, rekao je Matić.

Proizvođačka organizacija PZ Slavonski svinjogojac okuplja primarne proizvođače u sektoru svinjogojstva. Pokrivaju proizvođače iz tri hrvatske županije i to Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske. Imaju 33 člana koji raspolažu s oko 20 tisuća svinja i 200 hektara zemlje.