Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem: Galić o strateškim projektima Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

VIROVITICA/VUKOVAR, U radu IV. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane danas u Virovitici na temu gospodarstva i poljoprivrede, sudjelovao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je u raspravi poručio kako je za Slavoniju, Baranju i Srijem poljoprivreda strateška grana gospodarstva.

Po navodima iz županijske uprave, župan Božo Galić zauzeo se za provedbu smjernica razvoja poljoprivredne proizvodnje koje su uvrštene u Strategiju razvoja Vukovarsko-srijemske županije, a odnose se na reduciranje i udruživanje poljoprivrednika, poticanje navodnjavanja proizvodnih površina, izgradnja agro-logistike i kapaciteta za kontrolu ponude, poticanje promjene strukture proizvodnje, poticanje uvođenja oznaka kvalitete proizvoda, iniciranje promjene zemljišne politike, iniciranje promjene porezne politike prema OPG-ima te poticanje kratkih lanaca opskrbe.

Podsjetio je kako je županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće predložilo Deklaraciju o raspolaganju šumskim resursima, koju je jednoglasno usvojila Županijska skupština te podržala i Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ, a u kojoj se, između ostalog,  traži od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU pokretanje aktivnosti koje za cilj imaju da postojeći šumski resursi, u prvom redu drvna masa, budu prvenstveno u funkciji lokalnog gospodarskog razvoja, odnosno da politika prodaje i isporuke trupaca u Hrvatskim šumama bude u skladu s logičnim ekonomskim i socijalnim kriterijima. To znači da se prioritetno drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe, gdje su niži troškovi proizvodnje i gdje se stvara veća dodana vrijednost.

Galić je govorio i o strateškim projektima a posebno je istaknuo osnivanje Agro-klastera i  izgradnju Srijemske granične transvezale, zbog sigurnosti na granici, kao i o strateškim projektima iz područja obnovljivih izvora energije.Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković, a čija će se naredna, V. sjednica održati u svibnju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nazočan je bio i ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.