Predstavljen novi sport – Floorball (dvoranski hokej)

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Javne ustanove Sportski objekti Vukovar u Sportskoj dvorani u Borovu naselju predstavljen je za Vukovarce, kao i većine građana Hrvatske, sport pod nazivom – floorball. Radi se o dvoranskom hokeju, odnosno, sportu koji je zapravo inačica hokeja. Predstavljajući ovaj za sada nepoznati sport ravnatelj Javne ustanove Ivan Szabo rekao je kako se radi o dinamičnoj i vrlo zabavnoj igri koja spada u natjecateljski sport u skandinavskim zemljama.

„U Hrvatskoj floorball još uvijek nije popularan iako postoje europska i svjetska prvenstva u tome sportu. Njegove su prednosti mnogobrojne. Mogu ga igrati muškarci i žene, mlađi i stariji različite tjelesne spremnosti. Broj igrača kao i dimenzije terena mogu se prilagođavati“, rekao je Szabo.

Istakao je i kako je važno napomenuti kako se radi o nenasilnom sportu gdje su zabranjeni udarci koji se kažnjavaju isključenjem. Igra se na dva gola te je cilj postići pogodak plastičnom loptom koja se kontrolira plastičnim palicama. Lopte su težine 23 grama i s 26 rupica promjera 72 milimetara. Nisu teške tako da ne mogu ozlijediti. Osim vratara, koji koriste zaštitnu opremu, nitko od igrača nema na sebi nikakvu zaštitnu opremu.

Szabo je rekao kako se teren, odnosno plastične ograde koje predstavljaju i martinele, se brzo postavlja. Službeno trajanje igre je 3 x 20 minuta, a igralište je dimenzija 40 x 20 metara ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm zbog dinamičnosti igre i izbjegavanja ozljeda. Floorball igraju dvije ekipe po pet igrača i vratar.