Općina u Bratislavi dobila Vukovarsku ulicu

Foto: www.vukovar.hr

BRATISLAVA, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i načelnik općine Devínska Nová Ves koja je dio Bratislave, glavnog grada Slovačke, Darius Krajčir otkrili su ploču s natpisom Vukovarska ulica.  

„Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje i koja je iz nje odselila prije 500 godina, ne prestaje njegovati njezine vrijednosti, ističući važnost Vukovara i veličinu njegova imena, zaista je fascinantna. Ovo je čin koji približava hrvatski narod. Ovime gradimo odnos prema Slovačkoj i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda“, rekao je Penava.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina kazao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.

„Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara“, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Darius Krajčir odao je izvor ideje da se ulica u Slovačkoj naziva vukovarskom.

„Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj“, rekao je načelnik ove slovačke općine koji je i sam podrijetlom iz Hrvatske te od koga je i potekla ideja, u čast Vukovaru.

Pored svečanosti otkrivanja ploče, upriličen je prijem u Općini Devínska Nová Ves i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu