Predstavljen novi program gospodarskih mjera Grada Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima predstavio je novo program gospodarskih mjera namijenjen vukovarskim gospodarstvenicima. Kako je rekao Penava program je ove godine specifičan jer je prilagođen gospodarskim situacijama koje su posljedica epidemije koronavirusom.

„Ove godine program mjera bespovratnih potpora dolazi kasnije nego li inače jer je, uslijed koronavirusa, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredi i međunarodnu suradnju radio opsežnu analizu kroz komunikaciju s gospodarstvenicima s područja Vukovara. Telefonskim su putem izravno kontaktirali preko 300 vukovarskih gospodarstvenika i u komunikaciji s njima nastojali smo doći do spoznaja o učincima same krize na poduzetnike svih vrsta i djelatnosti. Kao odgovor smo, osim informacija o njihovom stanju, dobili i široki dijapazon prijedloga i mjera kako poći kroz ovu gospodarsku krizu što bezbolnije. Željeli smo saznati što možemo učiniti kako bismo osigurali maksimalnu moguću potporu gospodarstvenicima s područja Vukovara,“ rekao je Penava.

Istakao je kako je za ove bespovratne mjere u proračunu Grada Vukovara izdvojeno 3,5 milijuna kuna te podsjetio kako su u zadnjih pet godina različite gospodarske analize dokazale kako je po izdavanjima za gospodarstvo Grad Vukovar u samome vrhu jedinica lokalne samouprave.
„Možemo se pohvaliti 2. i 3. mjestom u državi po izdavanjima za mjere poticanja poduzetništva. Tijekom rekordnih godina 2018. godine i 2019. plasirali smo rekordnih 13 milijuna kuna direktno u gospodarstvo. Upravo su mjere poticanja poduzetništva koje provodimo sustavno u proteklih 6 godina razlog pozitivnim rezultatima povećanja broja radnih mjesta. I ovim paketom mjera koji obuhvaća mikro, mali i srednji poduzetnici te činimo sve kako bismo im olakšali poslovanje u Vukovaru“, kazao je Penava.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić objasnila je kako je ove godine manje mjera ali i da su one konkretnije i dostupnije svim poduzetnicima.

„Prve tri mjere koje su do sada bile najviše korištene i dalje su tu te su vrlo slične onima prethodnih godina. Osim njim imamo i tri nove mjere. Jedna od novih mjera je Očuvanje i razvoj tradicijskih obrta, a njezina je namjera da se u ovoj krizi očuvaju tradicijski obrti na području grada Vukovara. Jedini uvjet za dobivanje potpore u visini od 10 000 kuna je poslovanje tradicijskog obrta minimalno pet godina i minimalno jedna zaposlena osoba. Jedina obveza koju imaju je zadržavanje poslovanja godinu dana. Također, kroz mjera poticanja proizvodnje do sada su se odobravali poticaji do 200.000 kuna gospodarstvenicima koji zapošljavaju minimalno deset ljudi, a od ove godine je prag smanjen na minimalno pet zaposlenih. Dakle, svi oni koji se bave proizvodnom djelatnošću i zapošljavaju minimalno pet osoba imaju pravo na pokriće troškova za ulaganje u novu opremu, strojeve i slično i to do 200.000 kuna. Nova mjera je i subvencioniranje kamata na kredite. Vodili smo se situacijom koja nas je zadesila te ponudili mjeru kojom se može ostvariti pokriće kamatne stope za period od 12 mjeseci u 100%-tnom iznosu kamate do maksimalnog iznosa od 50.000 kuna“, rekla je Mujkić.

Napomenula je i kako je minimalan iznos koji se može koristiti 5.000 kuna, a maksimalan 200.000 kuna te da u Gradu vjeruju kako će sredstva biti brzo iskorištena. Zahtjevi će se razmatrati onako kako budu pristizali te pozivamo građane koji su imali ulaganja da se pripreme te se čim prije jave u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić iznijela je rezultate analize koja je provedena na temelju podataka o korištenju mjera poticanja i podataka o poslovanju gospodarskih subjekata.

„Rezultati pokazuju kako Program nije doveo do stvaranja ovisničkog mentaliteta kod korisnika u smislu da postoji veliki udjel korisnika koji svake godine primaju potporu. Oko 70% korisnika je tek jednom u četiri godine primilo potporu kroz Program. Kod niti jednog od najvećih korisnika potpore dodijeljene putem Programa ne predstavljaju posebno značajan udjel u prihodima, odnosno niti za jednog većeg korisnika nije utvrđeno da je primio nerazmjerno velike potpore u odnosu na realizirani prihod iz poslovanja. Prosječna vrijednost godišnje potpore koja je odobrena po poduzetniku iznosi između 20 i 46 tisuća kuna. Najveće potpore po korisniku su zabilježene 2016. godine, kada je prosjek potpore iz Programa iznosio 45,5 tisuća kuna. Rezultati ukazuju na izuzetno pozitivne poslovne pokazatelje tih poduzeća. U promatranom razdoblju zabilježeno je povećanje broja zaposlenih (+21,1%), povećanje neto i bruto plaća (+17,6% i +19,3%), povećanje izvoza (+129%), investicija (+48,1%) te novostvorene vrijednosti (+33,2%). Kada se promotre korisnici programa, ukupno njih 41 u cijelom promatranom razdoblju, pokazuje se izniman napredak u povećanju broja zaposlenih od +21,1% što ujedno predstavlja i najizraženiji porast broja zaposlenih. Prihodi korisnika programa pokazuju uzlazni trend i značajno povećanje od +51,3%. Kada se promatraju pokazatelji konkurentnosti poduzeća, izvoz na državnoj i županijskoj razini bilježi pozitivnu stopu rasta od +25,4% i +68%, dok je na razini grada Vukovara primjetan značajan iskorak i povećanje u relativnom iznosu od +126,4%. Poduzeća korisnici programa ostvarili su ukupno povećanje izvoza od 129% u razdoblju između 2016. i 2018. te time ostvarili najznačajniji relativni porast u odnosu na ostale tri grupe. Podaci za investicije korisnika programa ukazuju na značajna povećana ulaganja od +48,1%. Time premašuju ukupne investicije na razini VSŽ-e kod koje se bilježi povećanje od +8,5% i razini RH-e na kojoj se bilježi negativna stopa od -23,1%,“ , pojasnila je Grubišić.