Potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u Županiji, supružnici bili u samoizolaciji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kako smo jučer i javili danas je i službeno na konferenciji za novinare potvrđen prvi slučaj korona virusa u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Kako je rekao župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić zaražena je žena iz Posavskih Podgajaca koja se vratila sa rada u Austriji.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić pojasnila je kako se radi o 61-godišnjoj ženi koja se u Hrvatsku vratila 17. ožujka.

„Ta žena je primjer odgovornoga ponašanja. Naime, po nju je u Zagreb otišao osobnim vozilom njen suprug i od tada se ona nalazi u samoizolaciji u svojoj kući. I njen suprug je također sve to vrijeme bio u samoizolaciji te nisu imali nikakvih drugih kontakata. Telefonski se javila svojoj obiteljskoj liječnici koja joj je s pojavom simptoma dogovorila uzimanje uzoraka u vinkovačkoj bolnici. Sa dobivanjem pozitivnog nalaza žena je hospitalizirana u bolnicu u Vinkovcima dok je suprug od toga trenutka i službeno u iduća dva tjedna u samoizolaciji“, rekla je Krešić.

Kazala je i kako se žena osjeća dobro kao i da njen suprug za sada nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na zarazu korona virusom. Još jednom je pozvala sve građane na odgovorno i savjesno ponašanje kao i da slušaju sve preporuke liječnika.

Prema riječima načelnika županijskog Stožera Zdravka Kelića prvi slučaj zaraze korona virusom je očekivan, a i on je došao iz inozemstva. Ukazao je i na veliki broj građana koji se u Hrvatsku vraćaju sa rada u inozemstvu. Načelnik PU Vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular rekao je kako je pod mjerom samoizoalacije trenutno 998 građana.

„Policija sve njih nadzire, a na teren izlazimo po svakom pozivu građana. Do sada smo ukupno imali 116 dojava o samoizolaciji, a u kršenju mjere smo zatekli ukupno 32 osobe“, rekao je Kapular.

Dodao je i kako se građani ponašaju sve odgovornije što govori i podatak da je policija u utorak imala samo 3 prijave od strane građana o kršenju mjere samoizolacije ali i da su provjerom utvrdili da niti u jednom slučaju nije bilo kršenja propisane mjere. Kazao je i kako policija radi zaštite podataka ne može objaviti imena osoba koje su samoizolaciji ali i da građani mogu prijaviti svaki slučaj osobe koja se vratila iz inozemstva ili je bila u kontaktu s nekom od zaraženih osoba.

Policija intenzivno radi i na mjeri zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Tijekom prvoga dana u kršenju te mjere zatekli su ukupno 30 osoba. Istakao je kako je sukladno toj mjeri za napuštanje mjesta prebivališta, bez obzira radi li se o gradu ili selu, neophodna propusnica.