Počela berba grožđa u vinogradima Iločkih podruma

Foto: ilok.hr

ILOK, Počela je berba grožđa u vinogradima Iločkih podrum, a kako poručuju iz te vinske kuće, mogu se očekivati dobri urodi, a grožđe dočekuje berbu zdravo i odlične kvalitete.

„Prema ustaljenom pravilu krećemo najprije s berbom sorte frankovka za proizvodnju našeg mirnog rose vina, te baznim vinom za proizvodnju pjenušca klasičnom metodom za naš pjenušac „Princeps“. Potom nastavljamo berbu sorti: pinot bijeli, rajnski rizling i chardonnay, dok ćemo trenutak branja graševine i traminca odrediti kada postignemo idealne uvjete za te sorte na našim položajima. Za liniju kvalitetnih vina, odnosno za vina iz naše Linije odabranih vina ručno odabiremo najbolje grozdove s položaja Vukovo, ručno beremo i grožđe na položaju Principovac (u kojemu je prinos znatno manji nego na Vukovu) za vina iz naše linije vrhunskih suhih vina te ostavljamo najbolje grozdove dodatno na trsju 10 dana nakon redovne berbe za vina iz naše limitirane linije Principovac koja su uglavnom polusuha ili poluslatka vina, te dakako na trsju ostavljamo najbolje grozdove sorte traminac koji će čekati idealne uvjete za kasnu berbu, izbornu berbu, izbornu berbu bobica, izbornu berbu prosušenih bobica  u nadi da ćemo u berbi 2020. dočekati idealne vremenske prilike za ledenu berbu našeg čuvenog traminca,  koju smo zadnji puta imali 2012. godine“, poručuju iz Iločkih podruma za Radio Ilok.

I ove godine Iločki podrumi će otkupiti grožđe svojih dugogodišnjih partnera, dakle obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Grada Iloka, iako u nešto manjim količinama u odnosu na prethodnu godinu kada su, kako navode, otkupili oko 1.500.000 kg grožđa, prenosi Radio Ilok.