Otok: Spomen na prve poginule zrakoplovce

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Komemorativnim skupom u Otoku je danas obilježena 29. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i 30 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak “CUB”, oborila protuzračna obrana bivše JNA. Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu “Antonov”, a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području. bio je u noći kada su i poginuli. 

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.

“Iako je od njihove pogibije prošlo 29 godina, još uvijek boli pomisao da ih nema među nama”, kazao je izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić dodajući kako je međutim tu i ponos na sve ono što su početkom devedestih godina učinili hrvatski branitelji.

“A učinili su što nisu mnoge generacije Hrvata prije njih, ostvarili su san o demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj. Bili su to dani za hrabre, odlučne i istinske domoljube, onakve ljude kakvi su bili piloti Mirko Vukušić i Marko Živković te padobranci Rade Griva i Ante Plazibata”, poručio je ministar Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Dražen Milinković podsjetio je kako je 30 Otočana dalo živote za Hrvatsku.

“Zato danas s ovoga mjesta želim zahvaliti njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su stali u obranu Domovine”, poručio je Milinković rekavši kako su poginuli zrakoplovci pokazali kako se izgrađuje Hrvatska vojska te što god činili, nikako im nećemo moći dovoljno zahvaliti za sve ono što su učinili za nas.

Govorili su i izaslanik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, načelnik stožera HRZ-a brigadir Marinko Galović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Otoka Milenko Drljepan te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je kazao kako su poginuli zrakoplovci bili veliki ljudi i još veći domoljubi koji su svoje živote položili za hrvatsku državu da bi danas bila slobodna i neovisna.

Podno spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu je molio vojni kapelan, fra Mate Vincetić. U crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.