Pješice s psom krenuo na put od Padove do Istanbula

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Talijanski profesor geografije u mirovini Pierpaolo Faggi (70) krenuo je krajem kolovoza ove godine na put pješice od Padove, gdje živi, pa do Istanbula. Radi se o putu od oko 2.000 kilometara koji je ipak radi vremena i zahtjevnosti podijelio na dva puta. Ove godine će pješice doći do Sremske Mitrovice, a slijedeće godine planira od Sremske Mitrovice nastaviti put do Istanbula. Dionica do Vukovara iznosila je nekih 750 kilometara.

„Odlučio sam se na ovaj put kako bih evocirao uspomene na isti taj put koji sam prošao prije nekih 50-ak godina automobilom. Sada sam želio sve to proći ali pješice i u društvu sa mojim psom Paldom“, kaže Faggi govoreći o razlozima zašto se odlučio na ovo putovanje.

Dodaje kako čovjek hodajući sasvim drugačije doživljava prirodu, ljude oko sebe i sve drugo nego kada sve to gleda kroz vjetrobransko staklo automobila. Uz to upoznaje ljude, a i pravi puno fotografija za uspomenu. On i Paldo dnevno prelaze 30-ak kilometara što je i dionica koju su dnevno prelazili nekada i rimski vojnici. Spavaju po hotelima ili se pak snalaze kako mogu pa su tako spavali i po policijskim postajama, bolnicama, čekaonicama… Foggi na leđima ima ruksak težak 11-12 kilograma u kojemu se nalazi sve ono što bi mu moglo zatrebati tijekom putovanja. I Paldo na sebi ima ruksak sa svojom hranom i vodom. Ima i cipelice kako ne bi ozlijedio šapice na asfaltu.

„Hodamo najviše stazama za pješake ili uz samu cestu gdje nema staza. To nam je najgore radi gustog prometa ali do sada nismo imali problema. Mogu reći kako je Hrvatska iznimno lijepa i da sam se oduševio rijekama, gradovima, šumama, poljima…,“, rekao je Foggi.

Govoreći o putu kaže i kako je to svojevrstan rimski put koji su se nekada kretali ovim prostorima. Sremsku Mitrovicu odabrao je kao krajnju točku prve dionice jer je tu nekada bila granica između rimskog carstva i Bizanta. Foggi je i inače ljubitelj hodanja tako da u Padovi svakodnevno gradom i okolicom prelazi kilometre hodajući. U zadnjih nekoliko godina prepješačio je Armeniju, Gruziju, Tursku i Siriju prije rata. U planu mu je da idućih godina pješice pređe Iran i Kurdistan. O svojim dosadašnjim putovima napisao je i nekoliko knjiga.