Općina Nijemci pokrenula dva nova EU projekta

Foto: Ivan Matić

NIJEMCI, U Nijemcima su u četvrtak predstavljeni projekti HORIS – Horse Ride in Srijem i Centar za potporu poduzetnicima.

“Kad je riječ o projektu HORIS, cilj nam je spojiti dvije turističke destinacije, to je već izgrađeno izletište Sopotac, na kojem ćemo samo nadograditi već postojeću sjenicu, te Donje Novo Selo, gdje će biti mogućnost najma konja, mogućnost početničkog jahanja i hipoterapije. Spojit ćemo ih edukativnom konjičke rutom, a u okviru projekta predviđena je i kupnja kočije, ali i omnibusa, što će biti posebno zanimljivo” kazala voditeljica projekta HORIS Marina Karačić.

Opći cilj projekta vrijednog 1.400.000 eura, od čega 60% pripada Općini Nijemci, je unaprijediti turizam, a time i zadržati mlade. Uz Općinu Nijemci, na projektu sudjeluju Konjogojska udruga Vranac Donje Novo Selo, Općina Ruma, rumska Srednja poljoprivredna i prehrambena škola “Stevan Petrović Brile” i Konjički klub Srem iz Sremske Mitrovice.

Kad je riječ o projektu izgradnje Centra za potporu poduzetnicima, njegov je cilj razvoj gospodarstva i poljoprivrede.

”Projekt se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne je vrijednosti 5.400.000 kuna. Uz izgradnju Centra za potporu poduzetnicima, u kojem će im biti ponuđen prostor, ali i savjetodavne usluge, projekt se odnosi i na rekonstrukciju postojeće općinske zgrade, a osmislili smo i priču o izgradnji plastenika, koji će biti također na raspolaganju mladima OPG-ovcima ili nezaposlenima. U prvih godinu dana prozvodnje, svi njihovi troškovi bit će podmireni”, pojasnila je Marijana Lončar, voditeljica ovog projekta.

Uopće, oba započeta projekta, koja će trajati 24 mjeseca, za središnji cilj imaju razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva na području općine Nijemci te osiguranje uvjeta za ostanak mladih. Uvodnoj konferenciji ovih dvaju projekata, uz nositelje i partnere projekata, nazočili su i brojni gosti- predstavnici agencija, lagova, općina i gradova s područja VSŽ, objavljuje Vinkovačka televizija.