Obavljena prva 4 larvicidna tretiranja komaraca, planirana i tretiranja iz zraka

Foto: Pixabay

VUKOVAR, S proljećem se redovito bude i komarci koji građanima iz godine u godinu donose niz problema. Svi zajedno svjedočili smo proteklih godina i danima kada je bilo gotovo nemoguće izaći iz kuće radi tih napasnika. Svjesni problema komaraca gradske vlasti Vukovara putem svoje web stranice izvijestili su građane kako su sukladno donesenom Programu DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) mjera za 2020. godinu tijekom ožujka i travnja na području Vukovara izvršena već 4 larvicidna tretmana komaraca kako bi se prevenirala pojavu larvi komaraca u vodama stajaćicama.

Prema podacima iz Grada Vukovara u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu osigurano je preko 1,1 milijun kuna. Planirano je ukupno 13 larvicidnih tretiranja, 5 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretiranja komaraca iz zraka. Pored navedenog za 2020. godinu ugovoren je i nadzor nad provedbom gore navedenih mjera od strane Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od preko 67 tisuća kuna. Prenijeli su kako je tijekom 2019. godine izvršeno 13 larvicidnih, 7 adulticidnih tretiranja sa zemlje i 2 adulticidna tretiranja komaraca iz zraka za što je Grad izdvojio nešto manje od 1,1 milijun kuna. .

„Podsjećamo kako se 2019. godine Grad Vukovar obratio Vladi Republike Hrvatske upozoravajući na ovaj problem naglašavajući kako normalni život slavonskih županija i svih onih koji dolaze posjetiti našu Slavoniju, može funkcionirati samo ako se sustavno i ozbiljno pristupi rješavanju ove problematike s nacionalne ili barem regionalne razine koja će obuhvatiti nekoliko slavonskih županija. U ovom procesu svakako je potrebno uspostaviti komunikaciju s drugim graničnim državama kako bi se izradio model po kojem bi djelovali koordinirano u interesu stvaranja uvjeta za normalan život“, stoji u objavi Grada Vukovara.

Dodaju i kako se od 2018. godine uočava pojava većeg broja osa i stršljenova te da je Vukovar jedan od rijetkih gradova koji u cilju zaštite stanovništva, ali i sprječavanja moguće najezde, žurno po pozivu građana vrši uklanjanje gnijezda osa i stršljenova. Ova gradska inicijativa rezultirala je smanjenjem broja gnijezda i potencijalne najezde osa i stršljenova: 2018. – 35 naloga, 2019. – 23 naloga, a 2020. do travnja  – 3 naloga.  U okviru Programa DDD mjera priprema se i proljetna deratizacija na području grada Vukovara. Vrijednost provedbe deratizacije iznosi preko 236 tisuća kuna