Novo dječje igralište u Adici otvoreno suradnjom Udruge Mađara i Grada Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj Park šumi Adica otvoreno je dječje igralište čiju je izgradnju i opremanju financirala mađarska Vlada i to u okviru Programa razvoja vrtića u Karpatskom bazenu. Načelnica Odjela za mađarske zajednice u inozemstvu u uredu premijera Mađarske Judit Szabo pojasnila je kako je u realizaciji projekta, uz Vladu Republike Mađarske i Grad Vukovar, sudjelovao i Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika. Rekla je i kako njen ured od 2016. godine podupire program obnove vrtića u Karpatskom bazenu, u zemljama koje su susjedi Mađarskoj kako bi pomogla djeci i mladim roditeljima u zemljama koje graniče s Mađarskom i u kojima žive Mađari.

„Za taj projekt osigurali smo 38 milijardi forinti od kojih smo obnovili ili izgradili 150 vrtića i jaslica te na različite načine pomogli još 200-ak institucija. U Hrvatskoj smo obnovili sedam dječjih vrtića, a u planu je otvoriti pet dječjih igrališta od kojih smo prvo otvorili ovdje u Vukovaru“, rekla je Szabo.

Za svu potrebnu dokumentaciju, izvođenje radova kao i postavljanja igrala za igralište u Adici osigurano je 80.000 kuna.

„Iako je mađarska nacionalna manjina u Vukovaru brojčano mala odazivamo se svim gradskim manifestacijama i nastojimo dati svoj doprinos zajednici u kojoj živimo. Zahvalni smo našoj matičnoj zemlji na ovom projektu jer u Vukovaru nemamo vrtić niti školu na mađarskom jeziku i svoj jezik i kulturu njegujemo samo u našoj maloj udruzi. Posebno me raduje što je dječje igralište postavljeno u Adici i što će ga koristiti sva djeca bez obzira na nacionalnost“, rekla je predsjednica Udruge Mađara Grada Vukovara Rozalija Jakumetović.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček ukazao je dobru suradnju Grada i ove udruge napominjući kako u Vukovaru živi oko 350 Mađara. Rekao je kako se nada da će sličnih projekata biti još u budućnosti.