U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održana središnja svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige

Foto: Đuro Karalić

Mjesec hrvatske knjige 2023. koji se održava pod motom “Nek ti riječ ne bude strana(c)”, svečano je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručivši kako su narodne knjižnice, kao što je vinkovačka, ključna mjesta za opstojnost hrvatske kulture i pisane riječi.

“Ova knjižnica nadišla je sva moja očekivanja. Gradili smo je nacionalnim sredstvima i može se mjesriti s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu kada govorilo o broju dijela i usluga koje nudi”, kazala je Obuljen Koržinek odajući posebno priznanje prevoditeljima kojima je i posvećen ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić kazao je kako je iznimno ponosan na projekt gradnje nove zgrade vinkovačke knjižnice. “Želio sam da izgradimo jedan ovakav objekt koji bi bio dnevni boravak grada i mjesto susreta i druženja”, rekao je ukazavši na veliki značaj koji obrazovanje ima za svakog čovjeka, posebice za djecu i mlade koji potrebne informacije kojima će upotpuniti školsko gradivo mogu od sada pronaći i u iznimno modernoj i naprednoj gradskoj knjižnici koristeći se nizom alata i tehnologija koje nudi prostor ove kulturne ustanove.

Ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić navela je kako dnevno novu vinkovačku knjižnicu posjećuje oko 1000 korisnika te je broj korisnika od prošle godine premašen s 1. rujna. “Građani Vinkovaca prepoznaju našu ustanovu kao mjesto u kojem mogu pronaći kvalitetne sadržaje. Nije to više samo knjiga već cijeli niz multimedijalnih usluga koje nudimo”, kazala je vidno ponosna.

Govorio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je ustvrdio kako je projekt nove vinkovačke knjižnice nadišao i Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i Hrvatsku poručivši kako je ulaganje u znanje uvijek najbolje ulaganje. “Ova knjižnica može i mora postati mjesto na kojem će mladi dobiti poticaj da budu bolji i sutra možda nadmaše i dosadašnje velikane koje je odgojila bivša gradske knjižnica, tragično uništena u agresiji na Vinkovce i Republiku Hrvatsku”, kazao je Dekanić.

Govorila je i predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej rekavši kako će se u sklopu te manifestacije u Hrvatskoj u narednih mjesec dana održati više od 2000 kulturnih događanja.