Glazbeno-scenskom priredbom “Pregršt istine” svečano otvorene 53. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Glazbeno-scenskom priredbom “Pregrš istine” u Vinkovcima su večeras svečano otvorene 53. Vinkovačke jeseni koje je otvorenima proglasila visoka pokroviteljica te manifestacije, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

“Ovo je godina europske kulturne baštine i Vinkovačke jeseni su u to jako dobro uklapaju jer ovo što ćemo vidjeti kroz ove dane Vinkovačkih jeseni pokazuje našu kulturnu baštinu i ciklus života iz vremena kada smo živjeti uz prirodne cikluse, sjetvu i žetvu”, kazala je u govoru na Trgu bana Josipa Šokčevića Grabar Kitarović.

Scenarij svečanosti otvorenja napisala je Ana Cvenić po djelima slavonske zavičajne književnice Mare Šverl Gamiršek. Kroz sedam scena ispričana je priča o Slavoniji s kraja 19. stoljeća, vremenu u kojem dolazi do ukidanja Vojne krajine i raspada šokačkih zadruga.

“Ove godine smo izabrali za temu “Pregršt istine” jer istina je jedna, ono što nije strano duši narodnoj, što je niklo iz našeg života da bi ostalo za budućnost. U ovo moderno vrijeme kada se izvorne vrijednosti potiskuju, pa i zaboravljaju, mi kroz Vinkovačke jeseni želimo pokazati bogatu kulturnu baštinu hrvatskog bića, ne samo Slavonije nego i cijele Hrvatske”, poručio je u govoru vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

U glabeno-scenskom programu koji je uslijedio, nastupili su brojni glumci, tamburaški sastavi, pjevačke i folklorne skupine, ispričana je priča o Slavoniji s naglaskom na život u županjskoj Cvelferiji, zavičaju Mare Šverl Gamiršek.

Program su pratili brojni posjetitelji koji su ispunili Trg bana Jopsipa Šokčevića, a među kojima su se, pored predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nalazili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Željko Rajner, izaslanica predsjednika Vlade ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, đakovački-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.