Ban Josip Šokčević dobio spomenik u rodnim Vinkovcima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Spomenik hrvatskom banu Josipu Šokčeviću u subotu su na ulazu u vinkovački Gradski park s trga koji nosi ime toga znamenitog Vinkovčanina, otkrili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Kako su to znali reći za njega “naše gore list”, ban Josip Šokčević se vratio na njegov trg u njegov grad. Grad koji je obilježen željeznicom, ali željeznicom za koju je baš on inzistirao da skrene prema Vinkovcima. Puno je velikih stvari napravio za Hrvatsku, za Vinkovce. Ban Šokčević je naš Vinkovčanin koji zaslužuje jedan lijep spomenik u svom gradu. Nadam se da smo u tome uspjeli, vidjet ćemo kako će građani reagirati, ali drago mi je što je konačno došao trenutak da otkrijemo našem banu, hrvatskom banu, banu Šokčeviću, spomenik u središtu grada Vinkovaca”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradonačelnik se zahvalio Hrvatskom sokolu i predsjednku toga Društva Zlatku Vircu na godinama htjenja i zalaganja da se u Vinkovcima postavi spomenik banu Šokčeviću.

Bansku dužnost Josip Šokčević (1811.) obnašao je od 1861. do 1868. godine. Umro je u Beču 1896., gdje je i pokopan, ali su na poticaj vinkvovačkog “Hrvatskog sokola” 2002. njegovi posmrtni ostaci pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora preneseni na vinkovačko groblje i pokopani u kapeli sv. Marije Magdalene, koju je 1845. dala podignuti banova majka Elizabeta Šokčević. Zahvaljujući banu Šokčeviću održana je Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska izložba koja je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju i procvatu gospodarstva. Na njegov je zahtjev Hrvatskoj vraćen teritorij Vojvodine, a za njegova banovanja donesena je i odluka o osnivanju tadašnje JAZU, izglasan je Kazališni zakon, osnovan Stol sedmorice, a hrvatski jezik postao je službeni u javnoj komunikaciji.

Autora spomenika Ivana Kujundžića, akademskog kipara iz Zagreba i njegov rad predstavio je akademik Slobodan Prosperov Novak, a u programu sudjelovali su Gradski puhački orkestar, Muška pjevačka grupa “Lipa”, glumci Ivica Lučić i Đorđe Dukić, Sanja Toth, altistica (HNK Osijek), Konjanička garda i Garda Hrvatskog sokola Vinkovci i Vinkovački šokački rodovi, sve pod redateljskom palicom Vladimira Andrića.