Dvije Vukovare pokrenule Facebook grupu “Sharing is caring Vukovar i okolica”

Foto: Andrea Prša i Mihaela Zečević

VUKOVAR, Po uzoru na sličnu grupu z Zagrebu krajem prošle godine osnovana je i Facebook grupa „Sharing is caring Vukovar i okolica“. Inicijatorice grupe, koja već sada ima preko 1.500 članova, su dvije Vukovarce, Andrea Prša (33) i Mihaela Zečević (33) koje su uz sve svoje obveze i poslove odlučile na ovaj način pomoći sugrađanima.

„Grupa je namijenjena širenju ljubavi, dobrote i nesebičnosti na način kako sve ono što smatrate nepotrebnim možete svojom dobrom voljom isključivo pokloniti osobi kojoj je to potrebno. Može se pokloniti sve što želite, od namještaja, odjeće, novih i rabljenih stvari uključujući hranu i razne usluge (npr. frizerske i kozmetičke usluge). Svi imaju jednaka prava bez obzira na financijske prihode. Zabranjeno je prodavati, kupovati i razmjenjivati stvari. Dozvoljeno je isključivo poklanjanje koje ne uključuje novac. Zabranjen je bilo kakav oblik diskriminacije, ovo je mjesto za širenje pozitivne energije“, kažu predstavljajući grupu Andrea i Mihaela.  

Princip rada je jednostavan. Svatko tko ima neke stvari koje mu ne trebaju, viška su im, žele ih zamijeniti mogu se javiti u grupu i ponuditi ih ostalim članovima grupe. Isto tako postoji i mogućnost da u istoj grupi istaknete i trebate li što i tako zatražite pomoć od ostalih članova. Preporučuje se da onaj tko želi darovati nešto da to i fotografira. Kasnije dvije strane stupaju u kontakt i direktno dogovaraju vrijeme, način i sve druge tehničke stvari oko preuzimanja.

Broj članova grupe iz dana u dan raste tako da je i sve više stvari koje se nude putem grupe. Do sada je se najviše darovala hrana, dječja odjeća i oprema kao i razne higijenske potrepštine. U ponudi su i odjeća, obuća, dijelovi namještaja, bijela tehnika, zanatske usluge… Andrea i Prša kažu kako se poklanjanjem stvari smanjuju i količine otpada jer bi sve te stvari, prije ili kasnije, završile upravo na otpadu.

Po riječima dvije prijateljice članovi grupe su u početku bili anonimni te su preko njih dvije nudile i tražile neke stvari. Kažu i kako razumiju to jer nije lako tražiti nešto od drugih ljudi. S obzirom da je broj članova grupe iz dana u dan sve veći to je postalo više nemoguće tako da sada svi pod svojim imenom i prezimenom se javljaju. Inače, grupa je namijenjena prije svega građanima Vukovara i okolnih mjesta ali ima i članova iz udaljenijih mjesta pa i inozemstva.

„Najbolja je pomoć kada pomogneš nekome. Zadovoljstvo je kad se može nekome pomoći, i tu pozitivnu energiju želimo širiti u Vukovaru i okolici“, ističu Prša i Zečević.