Radnici Same Deutz Fahra iz Županje od srijede u štrajku?

Foto: Ivan Matić

 

ŽUPANJA, Ukoliko u zadnji trenutak ne dođe do iznenadnog dogovora između Uprave i radnika u županjskoj tvornici Same Deutz Fahre Žetelice radnici u srijedu započinju sa štrajkom.

„Tražimo od Uprave tvrtke povećanje plaće jer smo nezadovoljni sa visinom sadašnjih naših primanja. Smatramo kako je naš rad podcijenjen. Tražimo  povećanje plaća od 750 kuna u bruto iznosu kao i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji“, rekao je za medije sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Marko Ivkošić.

Pojasnio je i kako radnici u ovoj tvornici, koja se bavi proizvodnjom kombajna, rade za niske plaće koje su tek nešto veće od minimuma. Prema riječima Ivkošića Uprava na te zahtjeve nije pristala nego je ponudila povećanje plaće od 40 eura bruto uz uvjet da u slijedeće tri godine ne mogu tražiti novo povećanje plaće. Radnici na tu ponudu nisu pristali pa je Uprava izašla prije nekoliko dana sa još jednom ponudom koja također nije prihvaćena.

„Spremni smo na dalje pregovore sa Upravom za dobrobit svih. Ne želimo ugroziti na bilo koji način tvrtku ali smo na štrajk prinuđeni. Ne možemo prehraniti obitelji, radnici nam odlaze iz tvrtke pa je i proizvodnju sve teže organizirati. Želimo samo normalno živjeti od svoga rada. Godišnje proizvedemo oko 400 kombajna koji se svi prodaju i to velikim dijelom u inozemstvo“, rekao je Ivkošić.

Najavljuje i kako će štrajk na snazi biti sve dok Uprava ne udovolji njihovim zahtjevima.