Bundeva teška 420 kg pobjednica Tovarničkog jesenskog festivala

Foto: Đuro Karalić

TOVARNIK, Tovarnički jesenski festival postaje iz godine u godinu nezaobilaznim sjamskim događajem u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je prepoznatljivost izgradio i očuvao ponajprije zahvaljujući izboru najteže bundeve. I ove godine, na vagu je stalo ili bolje rečeno doveženo, nekoliko korupulentnih ljepotica, a najteža je bila Vojvođanka iz Nove Subocke, uzgajivača Zvonimira Tišnera, teška 420 kilograma.

“Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode. Ova je godina bila dobra za bundeve jer je bilo kiša”, kazao je ponosni vlasnik pobjedničke bundeve dodajući kako se uzgojem divovskih bundeva bavi iz čistog zadovoljstva.

Drugo mjesto podjelile su 340 kilograma teške ljepotice proizvođača Ivana Udovičića iz Beravaca i Đorđa Vukadinovića iz Jarka (Vojvodina) dok je treći bio Krunoslav Peić iz Lovasa, koji je uzgojio bundevu tešku 280 kilograma.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo kaže kako je bit Festivala potaknuti poljoprivrednike i povrtlare na uzgoj bundeva i tikvica.

“S tom idejom smo i krenuli prije 13 godina. A druga namjera nam je bila stvoriti mjesto na kojem će naši vrijedni zemljoradnici i povrtlari moći predstaviti plodove jeseni, ubrane iz svojih polja i vrtova”, kaže Beljo dodajući kako je u protekla dva dana Festival posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja koji su sa zanimaljem razgledali neki od stotinjak izložbenih i prodajnih štandova.

Po riječima načelnice Općine Tovarnik Ruže Veselčić, vrijedna nagrade, osim za najtežu bundevu, dodjeljene su i za najdulju tikvu te najbolje skuhani pekmez i zeleni grah. Posebna atrakcija bio je pečeni vol s ražnja, a da niti jedna posjetitelj s sajma ne ode praznih ruku pobrinuo se organizator, podjelivši na stotine muškatnih tikava.