Biljana Gaća: Povlačenje novca za izgradnju Interkulturne osnovne škole još je jedna velika sramota gradskih i državnih vlasti

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Gradska vijećnica Vukovara iz redova SDP-a Biljana Gaća oglasila se priopćenjem za javnost u kojem komentira navode prema kojima Kraljevina Norveška traži od Republike Hrvatske povrat sredstava uloženih za izgradnju Interkulturalne škole u Vukovaru. Podsjetila je kako je Norveška kroz fond Europskog gospodarskog prostora Republici Hrvatskoj dala 1,3 milijuna eura za izgradnju prve Interkulturne osnovne škole Dunav u Vukovaru, škole koja bi bila jedna od najmodernije opremljenih i učenicima prilagođenih škola.

„No, ni državna, ni lokalna, vukovarska vlast, pa ni njihovi partneri SDSS to nikako nisu željeli. Cijelo se vrijeme sve radilo s „figom u džepu“, a i sam gradonačelnik Penava nekoliko puta je javno priznao da ovu školu osnivamo preko njegove volje. No, nije problematično što gradonačelnik ne shvaća važnost ovakve škole, to je samo tužno, problematično je to što smo od 1,3 milijuna eura s rokom da ta sredstva iskoristimo do kraja travnja 2017. godine iskoristili samo 369 tisuća eura. I sad, naravno, potpuno opravdano Kraljevina Norveška traži da vratimo to što smo povukli te više neće financirati izgradnju i opremanje jedne tako važne i moderne škole. Naravno, pa što će nama u Hrvatskoj novih i moderno opremljenih škola, posebno u istočnoj Slavoniji, kad „projekt iseljavanja“ već tako dobro teče. Nema tu druge riječi, osim osjećaja sramote i pokazatelja količine nesposobnosti koju vladajući imaju. Iz straha da u Vukovaru roditelji u praksi imaju stvarnu mogućnost izbora gdje žele upisati svoje dijete, i HDZ i SDSS dali su sve od sebe da do realizacije ove škole ne dođe. To je samo još jedan pokazatelj da je ova škola odličan projekt. Za kraj, kao građanka grada Vukovara želim se ispričati Kraljevini Norveškoj na tome što su u čudu da mi nismo iskoristili poklonjene novce i što su iz prve ruke mogli svjedočiti svoj raskoši nesposobnosti vlasti na svim razinama u RH. Da ne bude nejasnoća, smatram da je i SDP, iako je napravio dosta za taj projekt, mogao i trebao napraviti još više i iskreno žalim što nije. I ono najvažnije, želim se ispričati svim mladim generacijama Vukovara koje idu u školu i koje će u nju tek ići, što za sad nismo uspjeli u ovom projektu da u Vukovaru, napokon, barem djeca u potpunosti žive jedna s drugima. No, ovo ne znači konačno odustajanje, nego, nažalost, samo još jednu veliku prepreku više“, stoji u priopćenju Biljane Gaća.