U galeriji kazališta Joze Ivakića otvorena izložba ručnih radova i kolača vinkovačkih Mađara

VINKOVCI, U povodu Dana grada Vinkovaca, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci priredilo je u Galeriji Gradskog kazališta Joze Ivakića izložbu mađarskih ručnih radova i kolača.

“Sve što je izloženo u vlaništvu je naših članova i članica,  a pored međusobnog druženja, željeli smo kroz ovu izložbu građane Vinkovaca upoznati podrobnije s mađarskom tradicijom koja je izuzetno bogata”, kazala je tajnica Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Vinkovci Marica Ač.

Posjetitelji na izložbi imaju prigodu vidjeti brojne ručne radove kao i predmete iz tradicijskog života vinkovačkih Mađara te kušati neki od nekoliko desetaka vrsta kolača i torti među kojima i najpoznatiju mađarsku slasticu, Doboš tortu koju je izumio poznati mađarski kuhar, vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti, Jozef C. Dobos 80-tih godina 19. stoljeća.

Zanimanje posjetitelja izazvala je i orginala odjeća s vjenčanja Ibojke i Geze Ach iz 1947. godine.

“Nažalost, pripadnika mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima je iz godine u godinu sve manje. Velik broj vinkovačkih Mađara više se i ne deklariraju kao Mađari već se izjašnjavaju Hrvatima. Evidentirano je u Vinkovcima 124 Mađara, a imamo podatak da je primjerice 1911. godine u Vinkovcima živjelo 867 građana mađarske nacionalnosti”, kaže Marica Ač.

Stoga su ovakve izložbe jedan od načina da se spasi od zabrava kultura i tradicija Mađara u Vinkovcima koju posebice uporno promiče Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci koje djeluje još od 1912. godine.

ĐURO KARALIĆ