Obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj

VUKOVAR, Predstavljanjem knjige „Narodne nošnje i ples bačvansko-srijemskih Rusina“ i svečanom akademijom u Vukovaru je obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj. Prema riječima predsjednika Koordinacije rusinske nacionalne manjine na državnoj razini Borisa Bučka trenutno u Hrvatskoj živi nešto manje od 2.000 Rusina.

„To su službene brojke prema Popisu stanovništva. Međutim, mislim da je Rusina mnogo više s obzirom da se mnogi, iz raznih razloga, ne izjašnjavaju kao Rusini. Kada se govori o brojkama treba znati i kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 3,5 posto od ukupnog broja Rusina u Hrvatskoj“, rekao je Bučko.

Većina pripadnika rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj živi na području Vukovarsko-srijemske županije, a najviše ih je u Petrovcima, Mikluševcima, Vukovaru i Rajevom Selu. Inače, Dan Rusina u RH vezan je za 25. svibanj kada je, kako je pojasnio Bučko, prije 180 godina osnovana prva grkokatolička župa u Petrovcima koja je bila temelj okupljana Rusina, a samim tim i njegovanja jezika, pisma i običaja. Govoreći o položaju Rusina danas u Hrvatskoj Bučko kaže kako je on najvećim dijelom zadovoljavajući te da su pripadnici rusinske nacionalne manjine sudjelovali u stvaranju Hrvatske kao i da sudjeluju u boljitku države danas i u budućnosti. Istakao je kako Rusina danas ima u svim političkim strankama, izvršnoj vlastu, sudovima… Predstavljena knjiga rezultat je zajedničkog rada Rusine iz Vojvodine i Hrvatske te govori o tradiciji i običajima Rusina na ovim prostorima. Knjiga je rađena 2,5 godine, a poslije Vukovara, kako je najavljeno, biti će promovirana u Slovačkoj, Poljskoj…

IVAN MATIĆ