Održana manifestacija Dani ukrajinske kulture

VUKOVAR, U organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i UKPD „Ivan Franko“ u Vukovaru je održana tradicionalna manifestacija „Dani ukrajinske kulture“.

„Ovo je tradicionalna međunarodna manifestacija koju naša udruga održava već 14 godina. Organiziranje ovakve manifestacije izražava našu potrebu za očuvanjem etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a smatramo kako je istovremeno i važan doprinos kulturnom i društvenom razvitku našeg grada i županije“, rekla je ispred Ukrajinske zajednice RH Marija Semenjuk Simeunović.

Dodala je i kako imaju želju da sačuvaju ukrajinski jezik na ovim prostorima kao i da se tu suočavaju s problem i činjenicom da je mlade ljude sve teže animirati za takve aktivnosti. U sklopu programa, koji je održan u Hrvatskom domu, otvorena je i izložba pod nazivom „Donbos: rat i mir“, a koja predstavlja radove profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila koji su u razdoblju između 2014. i 2015. godine fotografirali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine. Ova izložba već  je bila prikazivana  u EU-parlamentu u Bruxellesu, u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, u Kopenhagenu (Danska), Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Lipiku, Slavonskom Brodu, Lipovljanima, a sada i u Vukovaru. Na otvorenju izložbe nazočili su i Veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandar Levčenko, župan Božo Galić kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Vukovarski gradonačelnik je tom prilikom ukazao na značaj koji svojim radom i djelovanjem imaju udruge nacionalnih manjina na području Grada Vukovara.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić