Slovenske i hrvatske mažoretkinje podijelile prva tri mjesta u najatraktivnijoj kategoriji

VINKOVCI, Dodjelom pokala i plaketa pobjednicima proteklog vikenda završeno je Europsko prvenstvo za mažoretkinje koje se održavalo u Vinkovcima. Pokali i plakete podijeljeni su najboljima u 30-ak kategorija. Ipak, u najatraktivnijoj kategoriji, seniorke baton, prva tri mjesta podijele su mažoretkinje iz Slovenije i Hrvatske. Prvo mjesto su, odlukom žirija, osvojile mažoretkinjen Rap iz Radeča (Slovenija), druge su bile Zagrebačke mažoretkinje, a treće Mažoretkinje iz Trebnja (Slovenija). Tijekom četiri dana trajanja Europskog prvenstva, koje je održano u organizaciji Europskog mažoret saveza, u Vinkovcima se okupilo preko 2.000 mažoretkinja koje su se natjecale u 83 formacije (skupine mažoretkinja) i u 155 neformacija (solo i duo nastupi). Natjecateljice su bile podijeljene u tri starosne kategorije i to kadetkinje 8 do 11 godina, juniorke 12 do 14 i seniorke od 15 godina pa naviše.

“Ovo je drugo najveće do sada održano Europsko prvenstvo, ovdje je 238 formacija i neformacija, te više od 2 000 sudionica”, rekao je Alen Šćuric, predsjednik Europskog mažoret saveza.

Prvog dana održani su treninzi, uhodavanje natjecateljica i upoznavanje s prostorom u kojemu će nastupiti, drugog dana u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca održano je natjecanje solo i duo mažoretkinja u kategoriji baton, pom pom, mace i show, a u subotu su skupine mažoretkinja iz Austrije, BiH, Češke, Francuske, Crne Gore, Rumunjske, Srbije , Slovenije i domaćina Hrvatske prodefilirale vinkovačkom pješačkom zonom popločenom simbolima Oriona, najstarijeg europskog kalendara, pozdravljeni od svojih 2 000 vjernih navijača i domaćina. Nastupe natjecateljki pomno su pratili suci Mihail Kiss iz Rumunjske, Marija Sremić iz Hrvatske, Severine Desmacon iz Francuske, Jasna Blaj iz Slovenije i Vjekoslav Perić iz BiH.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić