Roditelji djece OŠ u Bršadinu traže smjenu ravnateljice škole

BRŠADIN, Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Trpinja uputilo je Ministarstvu obrazovanja Vlade RH zahtjev da ravnateljica OŠ Bršadin Tatjana Lukić bude razriješena s mjesta ravnateljice. Osnovni razlog tome je prijedlog Statuta škole koji, kako kažu u Vijeću, nije u interesu pripadnika srpske nacionalne manjine.

„U interesu Srba iz Bršadina i šire okolice je da se OŠ registrira kao manjinska obrazovna ustanova što je u skladu s zakonima. Smatramo da predloženi Statut negira sve ono za što smo argumentirano i u zakonskim okvirima borili svih ovih godina. Tražimo samo ono što već koriste Talijani ili Mađari u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Vijeća Srđan Sekulić.

Škola u Bršadinu, koje je selo s većinskim srpskim stanovništvom nedaleko od Vukovara, broji 83 učenika. Roditelji učenika kažu kako su nezadovoljni prijedlogom Statuta od strane ravnateljice škole prema kojemu bi škola bila većinska, a ne manjinska. Ukazuju i kako nedostaje bilo kakva suradnja i mogućnost razgovora s ravnateljicom te da su radi svega toga pokrenuli i potpisivanje peticije kojom traže razrješenje ravnateljice. Ukazuju i na niz propusta u radu ravnateljice, a kako kažu, o svemu je upoznata županija, ministarstvo, inspekcije i Uskok.

„Peticiju je potpisalo 98 posto roditelja učenika. U isto vrijeme potpisuje se i peticija među mještanima Bršadina. Prinuđeni smo na to jer izostaje komunikacija, a svaki naš prijedlog unaprijed je odbijen“, kaže članica Vijeća roditelja škole Vesna Kosanović.

Roditelji su, kao kažu, spremni i da ukoliko im se ne udovolji zahtjevima djecu ispisati iz škole i upisati u neku drugu. Komentirajući događaje u školi i zahtjeve roditelja ravnateljica Lukić kaže kako se zapravo radi o političkoj hajci na nju te da zapravo sve radi po zakonu.

„Statut koji sam predložila identičan je svim drugim statutima škola u Hrvatskoj. Nikakva prava djece srpske nacionalnosti, kao niti bilo koje druge nacionalnosti, nisu uskraćena. Dovoljno je da prilikom upisa djece u prvi razred škole roditelji navedu po kojem programu žele da se im djeca pohađaju nastavu. Odmah potom na meni je da im to i omogućim“, rekla je Lukić.

Govoreći o peticiji za smjenom kazala je kako je njen poslodavac Ministarstvo obrazovanja dok je županija osnivač.

IVAN MATIĆ