Za obnovu Vodotornja prikupljen prvi milijun kuna

VUKOVAR, Vukovarske gradske vlasti prikupile su prvi od ukupno potrebnih oko 21 milijun kuna na koliko je procjenjena obnova vukovarskog Vodotornja, jednog od najprepoznatljivijih simbola grada Vukovara i obrane toga grada u Domovinskom ratu.
Projekt za obnovu te građevine koju “krase” rupe od čak 640 granata koliko ih je 1991.godine palo na Vodotoranj, načinila je zagrebačka “Radionica arhitekture” i njime je predviđeno da se s dunavske strane Vodotornja ugradi panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom.
Pozivu iz vukovarske gradske uprave, koja kroz obnovu Vodotornja, kako to stalo ističe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, želi ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, do sada su se odazvali brojni građani, ustanove i tvrtke. Prije nekoliko dana stigla je najava kako će Končar Elektroindustrija donirati 1,5 milijuna kuna, a takvu odluku Uprave i Nadzornog odbora još mora potvrditi i Glavna skupština Končara.
U akciju će se uključiti i grad Zagreb, ali s kolikim iznosom još se ne zna, izjavio je nedavno u Vukovaru zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kada je s Ivanom Penavom potpisivao Povelju o prijateljstvu između Zagreba i Vukovara. Od onih koji su već uplatili novac valja spomenuti hrvatskog nogometnog reprezentativca Ivana Rakitića koji je donirao 75.000 kuna.
Ništa manje značajne nisu niti uplate stotine hrvatskih građana koji su, unatoč svim egzistencijalnim problemima koji ih muče, odlučili podržati projekt „Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva“ izdavajajući iz kućnog budžeta koliko mogu i time još jednom iskazali poštovanje prema Vukovaru i ulozi toga grada u Domovinskom ratu.
ĐURO KARALIĆ