Projekcijom filma “Baci se na pod” u Vinkovcima počeo 6. Filmski festival glumca

Foto: FFG

Projekcijom filma “Baci se na pod” redateljice i scenaristice Nine Violić u Vinkovcima je večeras započeo 6. Filmski festival glumca na kojem će do 19. listopada biti prikazano sedam hrvatskih dugometražnih filmova, a najboljim glumcima i glumicama pripast će nagrada Zlatni odnosno Srebrni Orion.

Pored filma “Baci se na pod”, bit će prikazani i filmovi “Zbornica” Sonje Tarokić, “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Glava velike ribe” Arsena Oremovića, “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza, “Ljeto kad sam naučila letjeti” Radimira Andrića i “Divljaci” Darija Lonjaka.

U sklopu programa Dan D – dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu, bit će prikazan film “Pakrac 1991: Početak, obrat i pobjeda” Davora Šarića. U programu ANIMAoptik gostovat će hrvatski autor stripa Krešimir Zimonić, čije će neke od animiranih filmova gledatelji imati priliku i pogledati, kao i izložbu Zimonićevih stripova koja će biti postavljena u predvorju Gradskog kazališta Joze Ivakića.

U prostoru Ogranka Matice hrvatske Vinkovci bit će predstavljena monografija “Ivo Gregurović” o kojoj će govoriti Vedran Mlikota i Miroslava Vučić.

Posljednjeg dana festivala dodijelit će se nagrade Zlatni Orion za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu te Srebrni Orion za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu. O nagrađenima odlučit će članice Ocjenjivačkog suda Alma Prica, Iva Mihalić i Doris Šarić Kukuljica.

Dodijelit će se i nagrada za najbolji hrvatski igrani film – “Priznanje mladih grada Vinkovaca” o kojoj odlučuje ocjenjivački sud koji čine vinkovački gimnazijalci (“žiri mladih”), polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom Marije Tikvić.