Hoće li Vukovarci morati platiti najamninu stanova retroaktivno?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema informacijama zamjenika gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića proteklih dana veći broj Vukovara pozvan je na potpisivanje Ugovora o najmu stanova.

“Radi se o onim stanarima koji do sada nisu potpisali Ugovor o najmu nego su samo posjedovali suglasnost za korištenje stana. Problem je što taj Ugovor sada otvara mogućnost za Ured tim stanarima retroaktivno naplati najam stana i to sve do trenutka kada su ušli u stan”, pojasnio je Milaković.

Podijelio je i jedan primjerak Ugovora prema kojemu bi korisnik stana sada morao platiti najamninu sve do 2004. godine unazad, odnosno, do trenutka kada je ušao u stan. Dodao je kako stanari ne izbjegavaju plaćanje najamnine ali i da je ovakva mogućnost nezakonita i nekorektna prema stanarima koji nisu krivi što im nikada nije ponuđen Ugovor o najmu niti zatraženo plaćanje najamnine.

“Svih ovih godina stambena problematika u gradu otežava svakodnevni život, a ovaj primjer pokazuje kakav zapravo kaos u cijeloj toj priči vlada. Mjenjali su se ministri i vlasti, nazivi ureda ali je problem ostajao i dalje. Godinama se ništa nije činilo ili se nedovoljno činilo da se problem riješi, a sada se sve pokušava slomiti preko leđa građana”, rekao je Milaković.

Dodao je i kako je u grad pristiglo oko 1.200 takvih ugovora te da oni koji ih ne žele potpisati imaju mogućnost da pravdu zatraže na sudu.

IVAN MATIĆ