Hoće li Vukovarci morati platiti najamninu stanova retroaktivno?

VUKOVAR, Prema informacijama zamjenika gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića proteklih dana veći broj Vukovara pozvan je na potpisivanje Ugovora o najmu stanova.

“Radi se o onim stanarima koji do sada nisu potpisali Ugovor o najmu nego su samo posjedovali suglasnost za korištenje stana. Problem je što taj Ugovor sada otvara mogućnost za Ured tim stanarima retroaktivno naplati najam stana i to sve do trenutka kada su ušli u stan”, pojasnio je Milaković.

Podijelio je i jedan primjerak Ugovora prema kojemu bi korisnik stana sada morao platiti najamninu sve do 2004. godine unazad, odnosno, do trenutka kada je ušao u stan. Dodao je kako stanari ne izbjegavaju plaćanje najamnine ali i da je ovakva mogućnost nezakonita i nekorektna prema stanarima koji nisu krivi što im nikada nije ponuđen Ugovor o najmu niti zatraženo plaćanje najamnine.

“Svih ovih godina stambena problematika u gradu otežava svakodnevni život, a ovaj primjer pokazuje kakav zapravo kaos u cijeloj toj priči vlada. Mjenjali su se ministri i vlasti, nazivi ureda ali je problem ostajao i dalje. Godinama se ništa nije činilo ili se nedovoljno činilo da se problem riješi, a sada se sve pokušava slomiti preko leđa građana”, rekao je Milaković.

Dodao je i kako je u grad pristiglo oko 1.200 takvih ugovora te da oni koji ih ne žele potpisati imaju mogućnost da pravdu zatraže na sudu.

IVAN MATIĆ