DSS pozdravlja razgovore o procesuiranju zločina u srbijanskim logorima, ali traži isti odnos i od institucija u Hrvatskoj

VUKOVAR, Demokratski savez Srba (DSS) pozdravlja razgovore koje su u Beogradu nedavno vodili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predstavnici Udruženja pravnika Vukovar 1991., a na kojima se razgovaralo o procesuiranju “mogućih zločina nad hrvatskim zarobljenicima u zatvorima na području Republike Srbije” te posjeti mjestima njihovog stradanja.

“Smatramo da su dobrodošle sve aktivnosti koje doprinose rasterećenju odnosa dviju susjednih država i naroda i rasvjetljavanju okolnosti stradavanja ljudi u posljednjem ratu. O svim zaostalim problemima treba razgovarati i oduzeti prostor onima koji širenjem dezinformacija i neistina manipuliraju građanima šireći netrpeljivost”, smatraju u DSS-u.

Napominju međutim, kako istovjetan odnos očekuju i od institucija u Republici Hrvatskoj kada su u pitanju žrtve rata iz reda srpskog naroda – bilo da se radi o civilnim žrtvama u Vukovaru, u Sisku, u zapadnoj Slavoniji ili o žrtvama iz akcije Oluja.

“I ovdje kod nas je potrebno mnogo političke volje da se postigne napredak kako u postavljanju obilježja na mjestima stradavanja srpskih civila tako i u području kažnjavanja odgovornih počinitelja. Do sada za to nije bilo dovoljno odlučnosti, a kaznene prijave stoje u ladicama. Unatoč tome što je Republika Hrvatska punopravna članica EU. Pri tom očekujemo podršku i razumijevanje i Udruženja pravnika Vukovar 1991. i drugih sličnih organizacija”, navodi se u priopćenju DSS-a koje potpisuje zamjenik predsjednika stranke Srđan MIlaković.

ĐURO KARALIĆ