SDP osuđuje neobilježavanje Mirne reintegracije od strane Grada Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Dan prije obilježavanja Mirne reintegracije SDP grada Vukovara oglasio se priopćenjem u kojem osuđuju neobilježavanje Mirne reintegracije od strane vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

„Osim što smo svjedoci da Grad Vukovar dan ranije, odvojeno od protokola Vukovarsko-srijemske županije, polaže vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i završetka procesa Mirne reintegracije, drugog načina obilježavanja od strane Gradonačelnika Vukovara nema“, stoji u priopćenju vukovarskog SDP-a kojega potpisuje predsjednik podružnice Goran Bošnjak.

Dalje navodi kako se Grad Vukovar nije formalno uključio u organizaciju i podršku znanstveno-stručnog skupa s osvrtom na posljedice Mirne reintegracije koji, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i pokroviteljstvo župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, organizira Europski dom Vukovar, Zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija.

„Smatramo da je Mirna reintegracija proces na kojeg treba biti ponosno cijelokupno hrvatsko društvo jer je hrvatsko Podunavlje vraćeno pod teritorij Republike Hrvatske bez ijednog izgubljenog života. To je najuspješnija operacija UN-a kojom se oni posebno ponose, a time je Hrvatska pokazala svoju pravu snagu“, navodi Bošnjak.

Dodaje i kako je u ono vrijeme i sam predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, kada je čuo procjene o broju žrtava, odlučio na svaki način izbjeći vojnu akciju.

„Svoju odluku obrazložio je riječima: „važan mi je svaki život, i hrvatski i srpski“. U ime svih žrtava i u ime mira koji nema alternativu dužni smo obilježavati proces Mirne reintegracije, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti u gradu Vukovaru“, zaključio je Bošnjak.

PRESS 032