Grabar-Kitarović susrela se s ratnim zapovjednicima i dodjelila odličja

VUKOVAR, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, svoga drugog dana boravka u Vukovaru u koji je privremeno izmjestila Ured, susrela se s ratnim zapovjednicima postrojbi 204. vukovarske brigade, a potom je na prigodnoj svečanosti dodjelia odličja Reda Bana Jelačića i Reda hrvatskog trolista.

“Vukovar je grad heroj i grad heroja. Svi njegovi branitelji kao i svi koji su kao civili trpjeli ubijanje grada su naši heroji. Svi oni upisani su najkrupnijim slovima u borbi za slobodu. Vukovar je biuo najteža postaja u ratu i postao simbol svih razorenih napih gradova i sela. Radi svih zasluga učinit ću sve da se sudbina nestali rasvjetli što je moguće prije”, rekla je u obraćanju članovima obitelji i rodbine posthumno odlikovanih hrvatskih braniteljai civila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sastanak sa zapovjednicima 204. vukovarske postrojbi brigade ostao je u sjeni izostanka nazočnosti zapovjednika te postrojbe Mile Dedakovića i Branka Borkovića.

“Osobno sam kontaktirao s Borkovićem koji je rekao da će doći. Ne znam zašto nije došao. On mi je rekao i da će on zvati Dedakovića”, kazao je u ime zapovjednika nazočnih sastanku Mirko Kovačić.

“To nije krivica suradnika predsjednice nego protokola 204. vukovarske brigade. Ne znam tko je odgovoran ali krivi su i Vukovar i Vukovarci, zapovjednici i gužva među nama. Među nama je najveći problem tko je pametniji, tko ima veće zasluge, kakav čin, guramo jedni druge u stranu. Sada smo u stranu gurnuli i zapovjednika”, rekao je novinarima Nikola Toth.

Zapovjednici postrojbi 204. vukovarske brigade predsjednicu Grabar-Kitarović upoznali su s problemima oko statusa 204. brigade, neriješenim statusom maloljetnih branitelja, dodjelom činova i drugim problemima, a izrazili su zadovoljstvo što je predsjednica prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 25. obljetnice 204. brigade koja je u rujnu.

PRESS 032