DSS obilježio godinu dana rada: Danas govorimo o ostanku i opstanku Srba

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Konferencijom za novinare, održanoj u Vukovaru, čelnici Demokratskog saveza Srba (DSS) obilježili su godinu dana rada i djelovanja stranke. Zamjenik predsjednika DSS-a Srđan Milaković, koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako u vrijeme kada je osnivana stranka nitko im nije davao nikakve šanse da uspiju te da su gotovo svi mislili kako je osnovana još jedna politička stranka.

„I danas, kada govorimo o problemima s kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj, govorimo o problemima zapošljavanja, ne poštivanja prava koja su u silaznoj putanji, statusu quo u nekim dijelovima i sl. Danas ipak ne govorimo o problemima nego o opstanku i ostanku Srba u Hrvatskoj“, rekao je Milaković.

Dodao je i kako su iza DSS-a dvoji parlamentarni i jedni lokalni izbori na kojima su razbili monopol koji je do sada u srpskoj zajednici imao SDSS. Poručio je i da je neophodno mijenjati institucije srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. DSS trenutno ima organizirano 15 stranačkih podružnica dok je u tijeku organizacija dodatnih desetak. Uz dogradonačelničko mjesto DSS je osvojio na prošlim lokalnim izborima i dva mjesta dožupana i to u Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na novinarski upit o (ne)postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru Milaković je rekao kako je u svemu tome sporan lokalni dio, gdje se čeka odluka Ustavnog suda RH, a ne državna razina koja ništa ne čeka. Dodao je da u naredne četiri godine očekuje bolju suradnju s gradonačelnikom Ivanom Penavom s obzirom da obojica imaju sada politički legitimitet.