Posvećen Srpski zavjetni križ u Vinkovcima

VINKOVCI, Srpski zavjetni križ, uz križanje vinkovačkih ulica Bana Josipa Jeličića i Hrvatskih kraljeva, koji se na tom mjestu nalazio od 1828. godine ali je teško stradao u Domovinskom ratu te nakon što su njegovi ostaci uklonjeni, postavljen je novi križ u izvornome obliku, u subotu je posvetio episkop srijemski, Vasilije Vadić.

“Nakon što je 2004. godine sagrađen Parohijski dom, a 2008. i crkva Silaska sv. Duha na Apostole, uspjeli smo sada obnoviti i Srpski zavjetni križ”, kazao je vinkovački paroh, Predrag Azap ističući značaj očuvanja i obnove srpske kulturne baštine i sakralnih objekata u Vinkovcima.

Izrazio je međutim nazadovoljstvo što se svečanosti posvećenja križa nije odazvao nitko od predstavnika vinkovačkih gradskih vlasti kao ni Katoličke crkve.

“Ovo je veliki događaj za Vinkovce, a Srpska pravoslavna crkva ponosna je što je sačuvala dio kulturne baštine ovoga grada”, kazao je Azap dodajući kako je obnovu i izradnju kirža financirala Srpska pravoslavna crkvena općina Vinkovci.

Obredu posvete nazočan je bio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Đorđe Ćurčić te saborski zastupnici SDSS-a Boris Milošević i Mile Horvat kao i drugi predstavnici srpske manjinske zajednice.

Đuro Karalić

Foto: ustupljena fotografija