Jan Varšo posjetio pripadnike slovačke nacionalne manjine u Iloku

Foto: www.radio-ilok.hr

ILOK, Predsjednik Ureda za Slovake koji žive u inozemstvu Jan Varšo boravio je u službenoj posjeti Iloku. Tom prilikom Varšo je posjetio Radoš, gdje je posjetio podružnicu škole Julije Benešić Radoš te donio knjige za djecu i učitelje te škole. Prethodno je posjetio i OŠ Julije Benešić u Iloku gdje se se upoznao sa radom učitelja slovačkog jezika po modelu C kao i potrebama učenika. U Slovačkom kulturnom domu u Radošu Varšo je s pripadnicima slovačke nacionalne manjine o aktivnostima i planovima Matice slovačke Radoš.  Varšo je rekao kako će se truditi pomagati u skladu sa mogućnostima Republike Slovačke. Ilok je posjetio i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić koji je tom prilikom razgovarao i s predsjednikom Vijeća Milanom Pucovskyjem.

„Županija će i dalje nastaviti podržati aktivnosti pojedinih Vijeća, predstavnike, kao i same Koordinacije. Velik broj nacionalnih manjina žive u našoj županiji o čine oko 20 posto ukupnog stanovništva, i naše su veliko bogatstvo“, rekao je župan Galić.

Na sastanku se razgovaralo i o uspostavi zajedničke suradnje Vukovarsko-srijemske županije s Bratislavskim krajem u Slovačkoj, jer postoji puno sličnosti ovih dviju županija u mnogim područjima, a posebno u vinogradarstvu i vinarstvu.

„Moramo se zahvaliti županu i Županiji za sredstva, koja izdvajaju i na taj način pomažu i podupiru rad slovačke nacionalne manjine“, istakao je Varšo.