Pupovac: Već šest mjeseci na snazi je pokušaj razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija

VUKOVAR, Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac poručio je na konferenciji za novinare u vukovarskom hotelu “Lav” kako se uskrata financijskih sredstava iz državnog proračuna za rad Zajedničkog vijeća općine (ZVO) i SNV-a može promatrati kao ozbiljan udar na autonomiju te dvije organizacije.

Pupovac je pojasnio kako su ZVO i SNV temeljem Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade RH kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine, u državnom proračunu dosadašnjih godina imale posebu stavku financijskih sredstva, a u ovogodišnjem proračunu te stavke nema.

“Pokušaj da se ta sredstva uvjetuju političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a”, upozorio je Pupovac rekavši kako je riječ o uskraćivanju 50 posto potrebnih sredstava tim organizacijama. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a i srpskih orgnizacija.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDSS-a Vladi mogla riješiti problem financijske “blokade” ZVO i SNV, Pupovac je kazao kako podrška ili nepodrška SDSS-a Vladi ne bi smjela biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

“Da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za suradnju s Vladom ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora”, kazao je rekavši kako će ZVO i SNV pokušati još jednom razgovarati s Vladom, a ako i tada ne bude pomaka obratit će se institucijama koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac ocjenio je kako uskraćivanje financijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a.

“Pozivam Vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija”, kazao je Dragan Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare, održana je i svečanost kojom je obilježena 19. obljetnica osnutka ZVO-a.

ĐURO KARALIĆ