Policija će od ranih jutarnjih sati pojačano nadzirati mjesta okupljanja maturanata

Foto: Ivan Matić

Okupljanjem maturanata povodom završetka školovanja u srijedu, 25. svibnja, tradicionalno će se obilježiti Dan maturanata.

Iz PU vukovarsko-srijemske su tim povodom izvijestili kako će njihovi službenici od ranih jutarnjih sati pojačano nadzirati mjesta okupljanja maturanata, posebno u zonama škola te na svim javnim mjestima i poznatim okupljalištima mladih kako bi ova proslava prošla bez narušavanja javnog reda, bez oštećenja tuđe imovine i drugih oblika nedoličnog ponašanja pojedinaca.

“Vjerujući da će se poštivati pravila ponašanja, posebno u prometu, svim maturantima i njihovim roditeljima čestitamo uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja, uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih građana”, poručuju iz policije.

Savjeti namijenjeni maturantima:

– ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima i sl.);
– izbjegavajte upravljanje motornim vozilima i biciklima te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću;
– kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge;
– izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i sl.);
– koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari;
– ne sklapajte olako tzv. “brza i laka” prijateljstva jer vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.);
– ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića, bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć).