Mammothfest održava se 13. i 14. listopada u Mohovu

Foto: Goran Popović

MOHOVO, s ciljem što bolje promocije naselja Mohovo, Doline mamuta i nalazišta pleistocene ledenodobne megafaune u Mohovu u ovome naselju nedaleko od Iloka odlučili su pokrenuti manifestaciju pod nazivom “Mammothfest”. “Mammothfest” je manifestacija namijenjena svim generacijama ispunjena zabavnim, kulturnim i glazbenim programom za sve uzraste.

“Mammothfest” je manifestacija koja se ove godine održava po treći put u Mohovo i to 13. i 14. listopada 2023. godine.

Mohovo je naselje poznato po fosilnim ostacima mamuta i drugih prapovijesnih životinja. Upravo je to razlog pokretanja ovog festivala, preko kojeg sve uzraste putem zabavno, kulturno-glazbenog programa želimo dodatno upoznati s Dolinom mamuta i njenim vrijednostima.

Prema najavama veći dio programa namijenjen je mladima koji će sudjelovati u raznim edukativnim radionicama, upoznati zanimljiva mjesta u Dolini mamuta, imati priliku postati mali istraživači, te osjetiti fosile mamuta i drugih životinja pronađenih u Mohovu. Zabavnom programu i radionicama moći će prisustvovati svi zainteresirani, uz to organiziramo i grupne dolaske učenika iz svih okolnih osnovnih škola, kojima će to ujedno biti i nastava u prirodi. Voditelji radionica su stručne osobe koje će djeci prenositi znanje na zabavan način.

Foto: Udruga Dolina mamuta

U petak, prvi dan Mammothfesta počinje sa radionicama za djecu pod nazivom “Izumrli divovi Hrvatske”, a voditelj radionica je “Hrvatski prirodoslovni muzej” iz Zagreba. U popodnevnim satima program se nastavlja s radionicama na otvorenom, a u večernjim satima slijedi glazbeni program pod šatorom uz nastup “Tamburaša za dušu”.

U subotu, drugi dan “Mammothfesta” održava se veliki broj radionica za djecu, poput istraživanja Doline mamuta, gdje će se najmlađi boriti za najbolje mlade istraživače. Zatim radionica “Mamuti s Dunava” u organizaciji gradskog muzeja Vukovar. Organizirana je i vožnja turističkim vlakićem gdje je posebna stanica “Vidikovac Doline mamuta” gdje će goste dočekati profesionalna Bajkopričalica Sandra Vukoja, koja će za najmlađe pričati bajke o mamutima dok u pozadini uživate u pogledu na “Dolinu mamuta”, mjesto gdje su prije 20.000 godina živjeli pravi mamuti. A po prvi puta stiže i mađioničar Josip Ciganović u pratnji maskota. Također, održat će se eko-etno sajam, gdje će svi zainteresirani imati priliku ponuditi svoje domaće proizvode (vino, med, rakije…) te rukotvorine i ostale zanimljive stvari povezane s našim krajem.

Za večernje druženje pod šatorom zadužene su TS Sanjalice.

Pored sajma u ponudi je gastronomska ponuda, s tradicionalnim jelima ovoga kraja. Za sve ljubitelje dobrog čobanca od divljači organizatori nude besplatne porcije, a pored toga moći ćete okusiti i šarane na rašljama, pečenu ribu, fiš paprikaš, pljeskavice, pečene kobasice, ćevape…

Mammothfest je manifestacija koja se održava po treći put, a ove godine prvi puta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, uz potporu Vukovarsko -srijemske županije i Grada Iloka