Ivan Penava: Andrej Plenković i HDZ rade protiv Hrvatske i hrvatskih interesa

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava govorio je o obećanju premijera Andreja Plenkovića o kupovini cjelokupnog udjela INA-e od MOL-a. Penava je podsjetio kako je Plenković to obećanje izrekao na Badnjak 2016. godine, kada je najavio i modernizaciju rafinerija i širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi, te da je od toga ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

„Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske”, rekao je tada Plenković na što je Penava podsjetio puštajući video snimak te konferencije.

Govoreći o toj odluci od prije točno šest godina Penava je rekao kako je on podržavao kao tada član HDZ-a ali i da i kao predsjednik Domovinskog pokreta smatra da je ona dobar strateški potez s obzirom da je stajališta da hrvatski resursi moraju biti u rukama Hrvatske i da od nje imaju koristi svi hrvatski građani. Prema njegovim riječima umjesto toga mi danas imamo urušavanje sustava, zatvaranje rafinerije Sisak koja je otvorena još 1923. godine, a svoje poslovanje na jugoistok Europe šire MOL i Mađarska.

„Andrej Plenković je rekao tada kako imaju razrađen plan i da se neće povećati javni dug Hrvatske, a on je, od kako je Plenković na čelu Vlade, narastao na gotovo 60 milijardi kuna. U isto vrijeme se sirova nafta isporučuje u Mađarsku. U međuvremenu smo doznali da je ekipa bliska Plenkoviću „maznula“ milijardu kuna. Prošle godine je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu u slučaju INA i unatoč njoj nije se ništa dogodilo niti se krenulo u proces ništetnosti ugovora temeljem te presude“, rekao je Penava.

Dalje govoreći istakao je kako Plenković i HDZ rade protiv Hrvatske i hrvatskih interesa te da je to politika koja je Sisak i Banovinu osudila na demografsku i socijalnu propast.

„Poslije svega za očekivati je dalji pad broja stanovnika u Hrvatskoj, a može se postaviti i pitanje zašto smo imali Domovinski rat i zašto su ljudi ratovali. Nekada su Osmanlije, Mađari, Austrijanci, Talijani i drugi dolazili radi resursa, a sada im mi te resurse isporučujemo bez da nas je itko napao“, zaključio je Penava.